Kim Jong Un este gata de dialog cu Japonia “în orice moment” (Seul)

Publicat:

Liderul nord-coreean Kim Jong Un este gata de dialog cu Japonia “în orice moment”, a anunţat duminică preşedinţia sud-coreeană, relatează AFP, potrivit agerpres.

Kim a devenit vineri primul lider nord-coreean care a mers pe teritoriul Coreei de Sud de la războiul coreean (1950-1953) cu ocazia unui summit istoric cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in. Acest eveniment survine înaintea unei întâlniri faţă în faţă între Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump.


Citește și : Comisia Europeană lansează proiectul bugetului post-Brexit

Japonia, principalul aliat al Statelor Unite în Asia, menţine de mult timp o linie dură faţă de Phenian, dar nu s-a implicat în demersurile diplomatice actuale în Peninsula Coreeană.

Potrivit unui purtător de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene, prim-ministrul japonez Shinzo Abe i-a comunicat preşedintelui sud-coreean Moon că este dispus să discute cu Phenianul, un mesaj transmis în timpul summitului inter-coreean.

“Preşedintele Moon i-a spus domnului Kim că premierul Abe intenţionează să discute cu Nordul … şi să normalizeze relaţiile diplomatice dintre Nord şi Japonia”, a spus purtătorul de cuvânt Kim Eui-kyeom.

“Şi domnul Kim a declarat că Nordul este gata să vorbească cu Japonia oricând”, a spus Kim Eui-kyeom, adăugând că mesajul a fost transmis telefonic preşedintelui Moon duminică dimineaţă.

Citește și : Ministrul de externe francez efectuează o vizită în Egipt, axată pe dosarele libian, sirian şi palestinian

Abe a salutat cu prudenţă summitul intercoreean şi a cerut Phenianului să ia măsuri “concrete” pentru dezarmarea nucleară.

Tokio a cerut, de asemenea, Seulului să abordeze problema cetăţenilor japonezi răpiţi de agenţi nord-coreeni, o problemă foarte delicată în arhipelagul nipon. Preşedinţia sud-coreeană nu a abordat acest subiect duminică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic Celebrul rapper american Eminem, în vârstă de 51 de ani, va deveni bunic,...

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși SUA au anunțat joi confiscarea a 41 de domenii de internet, despre care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.