X

KINKADE pârjoleşte California! 180.000 de oameni au fost evacuaţi

Pompierii au pierdut teren, duminică, în lupta contra unui incendiu înteţit de vânt, care a mistuit o suprafaţă largă din pitorescul ţinut viticol din statul american California şi a determinat evacuarea a 180.000 de locuitori, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Aproximativ 3.000 de persoane erau angrenate duminică în acţiunea de stingere a incendiului ”Kinkade”, cel mai grav dintre cele peste zece focare majore care au deteriorat sau distrus aproximativ 400 de clădiri şi l-au determinat pe guvernatorul californian Gavin Newsom să declare stare de urgenţă la nivelul întregului stat.

Citeşte şi: Scandal sexual în Congresul american! O democrată este forţată să demisioneze – VIDEO

”Toate mâinile se concentrează pe ‘Kincade”’, a declarat Newsom în faţa reporterilor după o întâlnire cu locuitorii aflaţi într-un centru de evacuare din oraşul Petaluma situat în comitatul Sonoma. Guvernatorul a numit acest incendiu ”cea mai încăpăţânată provocare cu care ne confruntăm”.

Newsom a declarat că suprafaţa controlată a ”alunecat” la aproximativ jumătate din cât fusese estimat anterior, respectiv 10%, peste 20.230 de hectare fiind arse în timp ce rafalele de vânt cu viteze de aproape 90 km/h au împins flăcările până spre comunităţile aflate la sud dar şi la nord de Santa Rosa.

Aproximativ 180.000 de persoane au fost vizate de ordine de evacuare obligatorii, inclusiv cele din localităţie Healdsburg şi Windsor, la nord de Santa Rosa, care stau pe calea flăcărilor.

Incendiul ”Kincade”, care a distrus aproape 207 kilometri pătraţi de vii a mistuit 79 de structuri de la data la care a izbucnit, miercurea trecută, însă nu au fost raportate victime.

Anchetatorii nu au indicat deocamdată ce a provocat incendiul, deşi flăcările au pornit din apropierea unui cablu rupt din zona unui stâlp de înaltă tensiune aparţinând companiei Pacific Gas & Electric (PG&E).

Prognozele meteorologice care anunţau înteţirea vântului au determinat PG&E să sisteze, sâmbătă seară, furnizarea energiei electrice către 940.000 de clienţi din 43 de comitate pentru a proteja împotriva riscului de declanşare a altor incendii de vegetaţie. Compania a declarat că penele de curent provocate ca măsură de precauţie ar putea dura două zile.

Guvernatorul a fost extrem de critic la adresa PG&E, afirmând că lăcomia şi gestionarea deficitară au împiedicat-o să-şi modernizeze infrastructura în timp ce pericolul de incendiu a crescut constant în ultimul deceniu.

Citeşte şi: Alberto Fernandez a câştigat alegerile prezidenţiale din Argentina

Furnizorul californian de electricitate, care şi-a declarat falimentul în luna ianuarie invocând miliarde de dolari achitaţi în urma incendiilor letale declanşate de echipamentele sale în anii 2017 şi 2018, a declarat că de atunci a remediat probleme avute la site şi serviciul de clienţi.

Potrivit prognozelor meteorologice, intensitatea vântului va scădea semnificativ luni.

Newsom a anunţat de asemenea că echipajele de pompieri au reuşit să controleze în mare parte incendiul ”Tick” din apropierea oraşului Santa Clarita, situat la 56 km nord de centrul oraşului Los Angeles, care a mistuit 1.868 hectare şi a distrus 22 de clădiri începând de la data la care a izbucnit, joia trecută. Majoritatea celor peste 40.000 de locuitori care au fost vizaţi de un ordin de evacuare li s-a permis să revină la casele lor, a informat departamentul de pompieri, citat de Reuters.

Tags: californiaGavin NewsomHealdsburgincendiuKincadePacific Gas & Electric (PG&E)Santa RosaSUAWindsor
Categorii: Știrile zilei