X

Klaus Iohannis: Sprijinim aspirațiile europene ale R. Moldova

„România a sprijinit R. Moldova, nu doar prin ajutoare trimise în mod direct la Chișinău, ci și prin promovarea permanentă a aspirațiilor europene ale românilor de peste Prut”, a declarat președintele Klaus Iohannis în discursul său susținut astăzi 1 decembrie, la Palatul Cotroceni, de Ziua Națională a României.

Klaus Iohannis a menționat că responsabilitatea cetățenilor români este să protejeze viitorul națiunii și să rămână vigilenți „în fața curentelor extremiste care, dacă nu suntem suficient de atenți, pot deveni amenințări reale la adresa principiilor de bază ale societății noastre și a sistemului nostru de valori”.

Citeşte şi: Costiuc este vehement: ‘Guvernarea și-a bătut joc de cetățeni’

„Suntem cu toții conștienți că în România mai sunt multe lucruri de făcut, iar schimbările amânate atât de mult timp trebuie să continue într-un ritm mult mai alert. Susținerea investițiilor, întărirea capacității instituțiilor de a servi corect interesele cetățenilor, dezvoltarea infrastructurii, consolidarea serviciilor de sănătate, modernizarea administrației publice sunt obiective la care s-a început să se lucreze, dar nu am ajuns încă unde ne-am propus”, a declarat Iohannis.

Oficialul de la București a precizat că în ultimii ani, România a demarat mai multe proiecte în R. Moldova, majoritatea dintre ele fiind implementate în zona energetică.

„În ultimii ani, au fost demarate numeroase proiecte mari, inclusiv în zona energetică, unde s-au pus bazele utilizării unor tehnologii verzi care să reducă semnificativ dependența de gazul importat, aspect vital în actuala situație geopolitică. Au fost pornite reforme ale sistemelor publice, avem noi legi ale educației, continuăm digitalizarea administrației, avem asigurate resurse pentru modernizarea Armatei într-un context extrem de dificil”, a mai spus el.

Citeşte şi: Deputații din Găgăuzia vor să iasă de sub ‘umbrela’ lui Ilan Șor

 Pe 1 decembrie este sărbătorită Ziua Națională a României. La data de 1 decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia a adoptat rezoluția Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, înfăptuind visul de veacuri, unirea tuturor provinciilor românești într-un stat unitar.

Astfel, președintele R. Moldova, Maia Sandu a venit cu un mesaj de felicitare în care a mulțumit României pentru tot ajutorul oferit până acum țării noastre.

Tags: alba iuliachisinauMoldovaprut
Categorii: ExterneȘtirile zilei