Kosovo a închis două puncte de trecere a frontierei cu Serbia

Publicat:

Kosovo a închis două puncte de trecere a frontierei cu Serbia

Kosovo a închis două dintre cele patru puncte de trecere a frontierei cu Serbia peste noapte, după demonstraţii din partea sârbă care au blocat traficul, a anunţat un ministru kosovar, scrie AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Guvernul a închis mai întâi traficul la Brnjak, apoi la cel mai mare punct de trecere de la Merdare, în nordul Kosovo.


Citeşte şi: NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian al României de către drone ruseşti – Stiripesurse.md

Justificând această decizie, ministrul de Interne kosovar Xhelal Svecla a declarat că “extremişti mascaţi în interiorul teritoriului sârb (…) arestează selectiv şi cu comportament fascist cetăţenii care doresc să tranziteze prin Serbia”. “Și toate acestea în fața autorităților sârbe”, a spus el pe Facebook.

Kosovo a închis două puncte de trecere a frontierei cu Serbia

Câteva zeci de sârbi anunțaseră blocarea a trei puncte de trecere a frontierei cu Kosovo pentru a împiedica circulația. În cele din urmă, două puncte de trecere a frontierei au fost blocate, demonstranții susținând că protestează împotriva închiderii administrației paralele conduse de sârbi în nordul Kosovo, cu majoritate sârbă.

Blocada va dura până când poliția din Kosovo “se va retrage din nordul Kosovo și instituțiile uzurpate vor fi returnate sârbilor”, au declarat protestatarii.

Ei au mai cerut ca forța de menținere a păcii (Kfor) condusă de NATO “să preia controlul asupra nordului Kosovo”.

Blocada vine la câteva zile după o percheziție efectuată de autoritățile kosovare în cinci birouri municipale legate de guvernul de la Belgrad în zonele etnice sârbe din apropierea graniței de nord cu Serbia.

Această operațiune este cea mai recentă dintr-o serie care vizează desființarea sistemului paralel de servicii sociale și birouri politice susținute de guvernul sârb în interiorul Kosovo.

Kosovo a închis două puncte de trecere a frontierei cu Serbia

Ministerul de Externe al Kosovo i-a îndemnat pe rezidenți să evite tranzitarea punctelor de trecere a frontierei cu Serbia din cauza blocajelor.

La rândul său, ministrul de Externe kosovar, Donika Gervalla, le-a declarat vineri jurnaliştilor că ameninţările cu blocarea punctelor de trecere a frontierei sunt “încă o dovadă a acţiunilor provocatoare şi destabilizatoare ale Serbiei”.

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia au persistat de la războiul dintre forțele sârbe și kosovari de la sfârșitul anilor 1990.

Kosovo și-a declarat independența în 2008, o mișcare pe care Serbia refuză să o recunoască, încurajând sârbii să nu dea dovadă de loialitate față de Pristina.

Noile tensiuni între Serbia și Kosovo s-au acumulat de luni de zile, după introducerea, la începutul acestui an, a unei reguli care face din euro singurul mijloc legal de plată în Kosovo, interzicând efectiv utilizarea dinarului sârb.

Aceste măsuri au înfuriat Belgradul, care continuă să finanțeze sistemele de sănătate, educație și securitate socială ale minorității etnice sârbe din Kosovo. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Amenzi în valoare totală de 10.000 lei pentru tăiere ilegală de arbori în fâșia forestieră din raionul Dondușeni

Amenzi în valoare totală de 10.000 lei pentru tăiere ilegală de arbori în fâșia forestieră din raionul Dondușeni Inspectorii de mediu din raionul Dondușeni au...

Mai mult de opt sute de medici participă la Congresul Național de Medicină Internă de la Chișinău

Mai mult de opt sute de medici participă la Congresul Național de Medicină Internă de la Chișinău Mai mult de opt sute de profesioniști din...

„Trenul Literaturii” va porni în această lună de la Iaşi spre Chişinău

„Trenul Literaturii” va porni în această lună de la Iaşi spre Chişinău Cel mai mare festival de literatură din Sud-Estul Europei, Festivalul Internațional de Literatură...

Ucraina are cea mai mare rată a mortalității și cea mai scăzută rată a natalității din lume

Ucraina are cea mai mare rată a mortalității și cea mai scăzută rată a natalității din lume Ucraina a devenit țara cu cea mai mare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.