X

Kosovo a majorat bugetul în domeniul Apărării în contextul în care vrea să creeze o armată

Bugetul Ministerului Apărării din Kosovo va fi majorat cu șase milioane de euro în 2019, în contextul în care Parlamentul a aprobat în luna decembrie transformarea Forțelor de Securitate (KSF) într-o armată națională, relatează site-ul publicației Balkan Insight, potrivit mediafax.

Bugetul planificat pentru domeniul Apărării în 2019 a ajuns la 58,7 milioane de euro, față de anul trecut când a fost de 52,3 milioane de euro.

Citește și : Poroşenko acuză Rusia că intenţionează să se amestece în alegerile prezidenţiale din Ucraina

Guvernul plănuiește să investească în mod gradad pentru transformarea Forțelor de Securitate din Kosovo într-o armată.

“Pentru a nu suprasolicita bugetul de stat în procesul transformării, planul este de a extinde bugetul pentru KSF cu 5 milioane de euro în fiecare an”, a anunțat ministrul Apărării Ibrahim Shala.

În luna decembrie, Parlamentul din Kosovo a aprobat trei proiecte de lege privind KSF, prin care a extins competențele acestora și a creat un cadrul legal pentru transformarea lor într-o armată.

Cele trei legi sunt Legea privind Forţele de Securitate ale Kosovo (KSF), Legea privind serviciul în KSF şi Legea privind Ministerul Apărării.

Citește și : Maduro: SUA nu au nicio scuză pentru o posibilă agresiune în Venezuela

Kosovo a aprobat cele trei legi în pofida avertizărilor NATO, care au îndemnat Priștina să discute cu toate părțile implicate, inclusiv cu minoritatea sârbă.

Entitatea Kosovo, care are o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, este protejată de trupe NATO de la proclamarea independenţei în anul 2008. Proiectul prevede înfiinţarea unei armate de 5.000 de militari activi şi 3.000 de rezervişti. Alianţa Nord-Atlantică ar urma să se implice în instruirea militarilor kosovari.

Tags: armataIbrahim ShalaKosovoKSFmilioane de euroNATOpristina
Categorii: Diaspora