Kosovo cere arestarea unui om de afaceri sârb, suspectat de implicare într-un asasinat

Publicat:

Justiţia kosovară a cerut miercuri Belgradului arestarea unui om de afaceri sârb, parlamentar, căutat pentru implicarea într-un asasinat politic, dar pe care preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, îl consideră nevinovat, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Am emis un mandat de arestare internaţional împotriva lui Milan Radoicic’, a declarat procurorul Syle Hoxha, evocând ‘suspiciuni grave’ la adresa acestuia în ancheta cu privire la asasinarea politicianului Oliver Ivanovic în ianuarie 2018.


Citește și : Joe Biden se prăbușește în sondajele din SUA

După ce a reuşit să scape de arestare în Kosovo în noiembrie 2018, Radoicic nu ascunde că s-a refugiat în Serbia, unde apare cu regularitate în mass-media locale cu ocazia unor evenimente publice. În luna mai, el a asistat la o sesiune a parlamentului de la Belgrad consacrată Kosovo, în cadrul căreia Aleksandar Vucic a luat cuvântul.

Radoicic (41 de ani) este suspectat de anchetatorii kosovari că ar fi comandat asasinarea lui Oliver Ivanovic, un om politic din Mitrovica de Nord (nordul Kosovo), care denunţa influenţa criminalităţii organizate în această parte sârbă a oraşului divizat între sârbi şi albanezi. El critica de asemenea rolul jucat de Belgrad în zonele din Kosovo unde trăieşte minoritatea sârbă, între care Mitrovica de Nord.

Cu câteva luni înainte de moartea sa, Oliver Ivanovic îl descrisese pe Radoicic ca fiind ‘şeful unui centru alternativ şi informal de putere’ în Mitrovica de Nord, în cursul unui interviu ‘off the record’ cu un jurnalist care a făcut publică înregistrarea după asasinarea acestuia.

Omul de afaceri, Milan Radoicic, care îşi susţine nevinovăţia, este de asemenea un înalt responsabil din Srpska Lista (Lista sârbă), principala organizaţie politică a minorităţii sârbe din Kosovo. Lista Srpska se aliniază invariabil poziţiei Belgradului şi este percepută ca o emanare a partidului lui Aleksandar Vucic.

De altfel, preşedintele sârb i-a luat apărarea în repetate rânduri lui Radoicic. El a afirmat la sfârşitul anului 2018 că acesta este nevinovat după ce a trecut testul cu detectorul de minciuni. ‘În conformitate cu tot ceea ce am obţinut de la Ministerul sârb de Interne şi de la serviciile de informaţii, este cert că Milan Radoicic nu a participat în niciun fel la asasinarea lui Oliver Ivanovic’, a reiterat miercuri la Belgrad şeful statului sârb.

Citește și : Uniunea Europeană condamnă ‘atacul oribil’ împotriva unui centru pentru migranţi de lângă Tripoli

‘Credem că avem numele asasinului, albanezii nu-l au’, a adăugat Vucic, fără alte detalii.

Acest caz este un litigiu suplimentar între Belgrad şi Pristina, ale căror relaţii sunt deteriorate.

În pofida presiunilor occidentale, negocierile dintre cele două părţi se află în impas de mai multe luni şi un summit prevăzut pentru începutul lunii iulie la Paris a fost amânat sine die.

Belgradul nu recunoaşte autoproclamata independenţă a Kosovo în 2008, populată în majoritate de etnici albanezi. Circa 120.000 de sârbi trăiesc în continuare în Kosovo şi resping în majoritatea lor autoritatea Pristinei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american Cristiano Ronaldo,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.