X

Kosovo cere implicarea Statelor Unite în dialogul cu Serbia

Noul premier kosovar Ramush Haradinaj a cerut luni Statelor Unite să se implice în dialogul cu Serbia, patronat de Uniunea Europeană, informează Reuters. 

Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii Kosovo, dar a acceptat negocierile pentru a putea să îşi continue procesul de aderare la UE. Din 2013, guvernele de la Pristina şi Belgrad au ajuns la o serie de înţelegeri, însă majoritatea acestora nu au fost încă implementate, iar dialogul nu a mai avansat din primăvara lui 2017. Haradinaj a declarat agenţiei Reuters că “un rol al SUA este ncesar pentru pace” şi că “vedem un rol al SUA la masă ca o necesitate vitală”. Obiectivul declarat de premierul kosovar este recunoaşterea reciprocă a statalităţii Serbiei şi a Kosovo.

Prim-ministrul a anunţat că până la sfârşitul anului guvernul său va semna un contract în valoare de un miliard de euro firma americană ContourGlobal, pentru construcţia unei termocentrale pe cărbune, cu o putere de 660 MW. Compania cu sediul în New York a fost singurul ofertant.

Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008, act recunoscut de 115 ţări, dintre care 23 de state membre ale Uniunii Europene; România, Cipru, Grecia, Slovacia şi Spania nu recunosc Kosovo ca stat. Rusia şi China, membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, blochează primirea Kosovo în Organizaţia Naţiunilor Unite.

Tags: conflictindependentaKosovoRamush Haradinajrazboiserbia
Categorii: Diaspora