Kosovo: Hashim Thaçi se declară pregătit să răspundă în faţa justiţiei internaţionale

Publicat:

Preşedintele kosovar Hashim Thaçi s-a declarat pregătit să răspundă ‘în orice moment’ în faţa tribunalului internaţional însărcinat cu anchetarea acuzaţiilor privind crime comise de fosta rebeliune kosovară UCK, chiar dacă el consideră ‘injustă’ instanţa creată la Haga, transmite vineri AFP, potrivit agerpres.

‘Nu am nimic de ascuns’, a declarat fostul lider politic al Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK), într-un interviu acordat agenţiei France Presse înaintea împlinirii, la 17 februarie, a zece ani de la proclamarea independenţei acestei foste provincii faţă de Serbia.


Citeşte: O camionetă a intrat în plin pe trotuarul din Shanghai. Cel puţin 18 răniţi – VIDEO

Întrebat dacă va da curs unei eventuale convocări din partea anchetatorilor, Hashim Thaçi a fost categoric: ‘La orice oră, în orice condiţii, în orice moment, cu toate mijloacele mele’, a spus el.

Instalată la Haga, dar depinzând de legislaţia kosovară, această instanţă este urmarea raportului Consiliului Europei, redactat de Dick Marty, ce acuză foşti responsabili ai UCK de crime de război faţă de sârbi, romi sau adversari politici kosovari albanezi.

Hashim Thaçi, care respinge orice vinovăţie, este citat cu regularitate printre posibilii inculpaţi.

‘Sunt foarte mândru de rolul meu în războiul purtat de UCK pentru eliberarea şi independenţa ţării’, a spus preşedintele kosovar, dând asigurări că nu deţine ‘nicio informaţie’ despre eventuale inculpări.

O parte din deputaţii kosovari vor să conteste această curte internaţională, reproşându-i că îşi propune doar judecarea crimelor comise de kosovari, nu şi pe cele ale sârbilor.

‘Este pentru prima dată în istorie când un tribunal va judeca membrii unui singur grup etnic’, a afirmat Thaçi, vorbind despre o ‘injustiţie istorică’. ‘Kosovo nu a atacat pe nimeni. Nu făcea decât să se apare împotriva genocidului lui Slobodan Milosevic’, preşedintele sârb de la acea vreme, a comentat el.

Citeşte şi: Fiul cel mare al lui Fidel Castro s-a sinucis

Thaçi a amintit că, în 2015, a ‘susţinut personal’ crearea acestui tribunal, dorită de occidentali, explicând că a luat această decizie ‘pentru a menţine parteneriatul strategic cu SUA, Uniunea Europeană şi NATO’.

‘Kosovo îşi va respecta toate obligaţiile internaţionale’, a dat el asigurări, insistând că ‘sub niciun pretext, nu vom permite nimănui să facă să deraieze parteneriatul Kosovo cu Occidentul’.

Războiul din Kosovo (1998-1999) s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, dintre care 11.000 de kosovari albanezi şi 2.000 de sârbi. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.