X

Kosovo IGNORĂ Occidentul şi continuă implementarea plăcuţelor de înmatriculare

Kosovo nu va da curs apelurilor din partea statelor occidentale privind o amânare cu 10 luni a implementării unei reguli conform căreia etnicii sârbi sunt obligaţi să îşi schimbe plăcuţele de înmatriculare cu unele locale, a declarat marţi premierul kosovar Albin Kurti, o decizie care ar putea agrava tensiunile etnice, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Încercarea guvernului kosovar de a obliga minoritatea sârbă să-şi schimbe vechile plăcuţe de înmatriculare a fost întâmpinată cu o rezistenţă puternică şi uneori violentă anul acesta de către sârbii care trăiesc în nordul Kosovo.

Citeşte şi: Putin vrea ca trupele ruse din Ucraina să primească echipamentul ‘cel mai modern, comod şi eficient’ – Black News

Principalii susţinători ai Kosovo, Statele Unite şi Uniunea Europeană, i-au cerut public premierului Albin Kurti să amâne implementarea acestei reguli timp de 10 luni şi să evite tensiunile etnice. Guvernul kosovar le-a dat etnicilor sârbi termen de 60 de zile, începând cu 1 septembrie, pentru a-şi monta noile plăcuţe de înmatriculare.

“Am amânat deja termenul limită… ultima dată este 31 octombrie când toţi cetăţenii kosovari care au plăcuţe vechi de înmatriculare, adică o moştenire a perioadei Milosevic, să le schimbe cu unele legale”, le-a declarat Kurti jurnaliştilor la Pristina, referindu-se la fostul preşedinte iugoslav Slobodan Milosevic.

Citeşte şi: După un puternic seism, mai multe replici au zguduit din nou Filipine – Black News

Kurti a declarat că există aproximativ 10.000 de şoferi care trebuie să-şi schimbe vechile înmatriculări de autoturisme care datează dinainte de 1999, când Kosovo era încă o provincie a Serbiei.

Se estimează că peste 13.000 de persoane au murit în timpul războiului din Kosovo (1998-1999), când teritoriul făcea încă parte din Serbia aflată sub conducerea lui Milosevic. Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa în 2008, însă în jur de 50.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo refuză să recunoască autoritatea Pristinei. 

Tags: Albin KurtiKosovoplacute de înmatricularepristinaserbiaSlobodan MilosevicSUAuniunea europeana
Categorii: Diaspora