X

Kosovo : Premierul Ramush Haradinaj ordonă o anchetă privind arestarea şi extrădarea spre Turcia a șase cetățeni turci

Premierul Kosovo Ramush Haradinaj a ordonat sâmbătă o anchetă privind arestarea şi extrădarea joi spre Turcia, în circumstanţe puţin clare, a şase presupuşi opozanţi ai preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, conform agerpres.

‘Am cerut fiecărei instituţii în cauză să-şi clarifice responsabilităţile, eventualele încălcări ale Constituţiei sau ale legii şi să efectueze imediat o anchetă detalită’, a declarat el jurnaliştilor la încheierea unei reuniuni extraordinare a Consiliului naţional de securitate.

Citește și : Franța : 20 de cetăţeni străini radicalizaţi au fost expulzaţi în 2017 (Gérard Collomb)

În cursul acestei reuniuni, premierul i-a demis oficial din funcţii pe ministrul de interne Flamur Sefaj şi pe şeful serviciilor de informaţii, Driton Gashi pentru rolul lor în acest caz.

Haradinaj a spus că nu a fost informat despre operaţiunea de expulzare a celor şase, care au fost arestaţi joi în Kosovo pentru presupuse legături cu şcoli finanţate de mişcarea clericului turc, exilat în SUA, Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că s-a aflat în spatele tentativei de lovitură de stat din iulie 2016. Acesta neagă acuzaţiile aduse.

‘Ar fi trebuit să mă informeze despre această operaţiune. Nu au făcut-o. Nu au avut suficientă încredere în mine pentru a-mi prezenta cazul, aşa că nu mai am încredere în ei’, a spus el, adăugând că ambii au fost înlocuiţi de adjunctul său.

Cei şase turci, cinci profesori ai unei şcoli turce din Pristina, capitala provinciei Kosovo, şi un medic, au fost aduşi în Turcia la bordul unui avion privat după ce au fost arestaţi joi în timpul unei operaţiuni comune a serviciilor securitatea din ambele ţări.

Clericul se află în fruntea unei vaste reţele de ONG-uri şi şcoli din întreaga lume şi a deschis în ultimele decenii mai multe instituţii de învăţământ în Balcani, Africa şi Asia Centrală.

Citește și : Arabia Saudită a interceptat o rachetă lansată de luptătorii Houthi deasupra oraşului Najran

Tags: anchetaankaraDriton GashiFethullah GulenKosovoRamush HaradinajRecep Tayyip Erdoganturcia
Categorii: Diaspora