Kosovo: Un fost comandant al rebelilor, condamnat la zeci de ani de închisoare pentru crime de război

Publicat:

Tribunalul special pentru Kosovo de la Haga, din Olanda, a dat vineri primul său verdict pentru crime de război, condamnând la 26 de ani de închisoare un fost comandant al rebelilor, Salih Mustafa, găsit vinovat de crimă şi tortură, relatează AFP, potrivit agerpres.

Mustafa a fost condamnat pentru că a torturat deţinuţi într-o închisoare improvizată condusă de gherilele separatiste albaneze din Kosovo, în timpul războiului de independenţă din 1998-1999 contra Serbiei.


Citește și: Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord privind condiţiile de primire a solicitanţilor de azil

Verdictul survine în contextul în care în Kosovo au izbucnit din nou tensiuni etnice, la aproape un sfert de secol după război. Weekendul trecut au avut loc schimburi de focuri, poliţia şi forţele de ordine ale UE fiind luate ca ţinte.

Judecătorii au stabilit că bărbatul a condus un grup care a ţinut închişi într-un grajd cel puţin şase albanezi din Kosovo acuzaţi de colaborare cu sârbii.

Prizonierii au fost bătuţi cu bâte de baseball şi cu bare de fier, electrocutaţi, arşi şi privaţi de mâncare şi hrană într-un grajd din Zllash, un sat la est de capitala Pristina. Mustafa a participat personal la bătaia asupra a doi deţinuţi. Una dintre victime a decedat.

El a fost găsit vinovat de mai multe crime de război: detenţie arbitrară, tortură şi crimă. Bărbatul a fost în schimb achitat de acuzaţia de rele tratamente, deoarece acelaşi motiv era acoperit de acuzaţia de tortură, au spus judecătorii.

“Este prima sentinţă pentru crime de război a acestui tribunal”, a declarat judecătorea Mappie Veldt-Foglia.

Tribunalul Special pentru Kosovo (KSV) este o instanţă de drept kosovară formată din judecători internaţionali şi însărcinată cu anchetarea crimelor comise de Armata de Eliberare a Kosovo (UCK) în timpul conflictului şi ulterior.

Creat în 2015, tribunalul îşi are sediul în Olanda şi este finanţat de UE pentru a proteja martorii care sunt supuşi unor presiuni şi ameninţări, dat fiind faptul că foştii comandanţi ai UCK domină încă viaţa politică din Kosovo.

Citește și: UE adoptă noi sancţiuni împotriva Rusiei

În vârstă de 50 de ani, Salih Mustafa, arestat în 2020 când era consilier în cadrul Ministerului Apărării, a comparat tribunalul special cu Gestapo-ul nazist, la deschiderea procesului său anul trecut.

În cadrul procesului, au fost audiaţi aproape 30 de martori, conform tribunalului, cunoscut oficial sub numele de Camerele Specializate pentru Kosovo.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.