Kosovo vrea o mediere comună SUA-UE în tratativele cu Serbia

Publicat:

Autorităţile de la Pristina sunt nemulţumite de medierea Uniunii Europene în tratativele privind normalizarea relaţiilor cu Serbia şi doresc ca şi SUA să fie implicate în acest dialog, a anunţat vineri premierul kosovar Ramush Haradinaj, citat de DPA, conform agerpres. 

”Noi nu vom sta la aceeaşi masă cu Uniunea Europeană fără America”, a spus Haradinaj, citat de mai multe publicaţii kosovare.


Citeşte şi: Comisia Europeană recomandă trecerea la faza a doua a negocierilor cu Marea Britanie pentru Brexit

Potrivit şefului guvernului de la Pristina, Kosovo ‘nu a câştigat nimic’ în ultimii ani de pe urma medierii de către UE a dialogului cu Serbia.

”Serbia se îndreaptă către aderarea la UE, blocând Kosovo pe acelaşi drum”, a subliniat Ramush Haradinaj, fost comandant al organizaţiei paramilitare Armata de Eliberare a Kosovo (UCK).

Independenţa provinciei sârbe Kosovo, proclamată unilateral de parlamentul de la Pristina în februarie 2008, a fost recunoscută de majoritatea statelor membre ale UE. Singurele ţări din blocul comunitar care nu au făcut acest lucru sunt Spania, România, Slovacia, Grecia şi Cipru.

Uniunea Europeană mediază din 2013 procesul de normalizare a relaţiilor între Belgrad şi Pristina. Deşi negocierile au dus la semnarea unor acorduri în domenii precum energia, învăţământul şi drepturile minorităţii sârbe din Kosovo, foarte puţine prevederi din aceste documente au fost puse în practică până în prezent.

Etnicii albanezi, ce formează majoritatea populaţiei kosovare, consideră Statele Unite drept cel mai important susţinător al lor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.