X

Kovesi a ajuns la Chişinău: ‘Justiția este primul domeniu care trebuie curățat de corupție’

Kovesi a ajuns la Chişinău: ‘Justiția este primul domeniu care trebuie curățat de corupție’

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a ținut o prelegere în fața studenților de la Universitatea de Stat din Moldova (USM). Înaltul oficial european a răspuns la întrebările tinerilor, viitori procurori, magistrați, avocați și juriști, explicandu-le în esență, bazându-se pe propria experiență și percepție, ce ar însemna cu adevărat o luptă împotriva fenomenului corupției, de ce există corupția și ce este important acum pentru cetățenii Republicii Moldova pe cale aderării la Uniunea Europeană.

Citeşte şi: Laura Codruța Kovesi vine astăzi la Chișinău – Stiripesurse.md

Nimic nu poate fi pus în balanță față de lupta anticorupție, Laura Codruța Kovesi, căci această luptă este de apărare a societății.

Kovesi a ajuns la Chişinău: ‘Justiția este primul domeniu care trebuie curățat de corupție’

Am condus o echipă care a vrut să demonstreze că legea este egală pentru toți și că nimeni nu e prea puternic pentru a se sustrage din fața legii. Iar ceea ce am reușit, este să arătăm, în primul rând că instituțiile publice din România au fost funcționale, eficiente și mai ales, da, corupția poate fi învinsă. Dar nu am făcut toate acestea pentru spectacol, am făcut pentru că avea sens. Nimic nu poate fi pus în balanță față de această luptă, căci este de apărarea a societății  față de infractori periculoși. Am văzut direct prin munca mea importanța vitală a capacității de a face dreptate, cu alte cuvinte, a statului de drept. Iar acesta este nucleul  UE. Unii oameni vor fi mereu tentați să încalce statul de drept, totdeauna vor exista provocări și lupte”, a declarat înaltul oficial european.

Totodată, Kovesi a subliniat că Parchetul european este primul proiect transnațional din istorie și  unul din cele mai ambițioase proiecte de integrare europeană din ultimii ani.

Kovesi a ajuns la Chişinău: ‘Justiția este primul domeniu care trebuie curățat de corupție’

Nu ar fi existat, dacă nu ar fi fost o nevoie imperativă. Din perspectiva cetățeanului, este un răspuns concret de nemulțumire. Prin deschiderea granițelor nu numai că am permis oamenilor și afacerilor să prospere, dar din păcate, am permis și organizațiilor criminale să crească”!, a explicat procurorul șef al UE.

„Din experiența mea, încrederea cetățenilor în instituțiile democratice, este în mare parte afectată de percepția că justiția cedează intereselor politice, iar acele instituții democratice nu sunt capabile să securizeze străzile orașelor lor. Iată de ce, justiția este primul domeniu care trebuie curățat de corupție, pentru a constitui un sistem cu adevărat persuasiv, imparțial, independent și previzibil.

Kovesi a ajuns la Chişinău: ‘Justiția este primul domeniu care trebuie curățat de corupție’

De când am fost numită procuror șef european, pot face comparație. de exemplu, m-am confruntat d emult eori cu alegația că țările din Europa de Est, inclusiv România, sunt mai corupte decât cele din Occident, dar un astfel de plasament nu are sens. trebuie să privim dincolo de aparențe și statistici. Performanța anticorupție este greu de cuantificat, iar criteriile numerice au o relevanță limitată, care este numărul d eparlamentari, magistrați pe care un parchet anticorupție d esucces ar trebui să îl trimită în instanță? Care este rata de condamnare estimată? există eficiență în lupta anticorupție? Aceste cifre ar trebui să crească de la an la an. Valorează mai mult condamnarea unui ministru decât condamnarea unui primar pentru a spune că acest sistem anticorupție funcționează?

În realitate, corupția a fost și continuă în mare măsură să fie tolerată peste tot. Nu există o țară curată.În realitate, ori de câte ori există crimă organizată, există și corupție. O piață mare d e droguri este un indicator foarte fiabil al corupției pe scară largă”.

„Îmi doresc ca Moldova să devină membră a Uniunii Europene nu pentru că este un grup select ci pentru că înseamnă ceva pentru voi. Nu pentru că vreți Europa pe partea voastră, ci pentru că voi înșivă vă simțiți europeni. Vă invit să aruncați o privire plină de iubire asupra țării voastre. Priviți peisajele spectaculoase pe care le aveți, podgoriile străvechi, arta și tradițiile noastre care reprezintă secole de cultură și care încă este foarte vie – toate datorită muncii, generozității și responsabilității pe care le-au simțit strămoșii voștri pentru fiecare palmă de pământ din Moldova. Dragi prieteni, aveti tot de ce este nevoie pentru a da acestui sentiment o realitate exactă și nu uitați – voi contați pentru Europa. Dar acum trebuie să aflați de ce Europa contează pentru voi”, a conchis Laura Codruța Kovesi.

Tags: Biroul Parchetului Public European (EPPO)laura codruta kovesiUniversitatea de Stat din Moldova (USM)
Justiţie