X

Kovesi: ‘Alegația că țările din Europa de Est, inclusiv România, sunt mai corupte decât cele din Occident nu are sens’

Kovesi: ‘Alegația că țările din Europa de Est, inclusiv România, sunt mai corupte decât cele din Occident nu are sens’

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, aflată luni în Republica Moldova, spune că nu există nicio țară din Uniunea Europeană fără corupție și că aceasta este în continuare „tolerată peste tot”, scrie publicația Deschide.MD

Deși există această idee conform căreia statele din Estul Europei sunt mai corupte decât cele din Vest, Kovesi a explicat că performanța anticorupție este greu de cuantificat.

Citește și: Iohannis, întrebat ce va face din decembrie: ‘Nu cred că este relevantă persoana mea după încheierea mandatului’

„M-am confruntat de multe ori cu alegația că țările din Europa de Est, inclusiv România, sunt mai corupte decât cele din Occident, dar un astfel de plasament nu are sens. Trebuie să privim dincolo de aparențe și statistici. În realitate, corupția a fost și continuă în mare măsură să fie tolerată peste tot. Nu există o țară curată”, a spus Kovesi, la Universitatea de Stat din Republica Moldova.

Kovesi a explicat în fața studenților că echipa ei din cadrul Parchetului European a vrut să demonstreze că legea este „egală pentru toată lumea”, făcând referire la corupția cu care se confruntă toate statele europene.

„Ceea ce am reușit este să arătăm, în primul rând, că instituțiile publice din România au fost funcționale, eficiente și mai ales, da, corupția poate fi învinsă. Am văzut direct prin munca mea, importanța vitală a capacității de a face dreptate, cu alte cuvinte, a statului de drept. Unii oameni vor fi mereu tentați să încalce statul de drept, totdeauna vor exista provocări și lupte”, a declarat procuroarea.

Justiția, „primul domeniu care trebuie curățat de corupție”

Kovesi a subliniat faptul că Parchetul European este primul proiect transnațional din istorie, de care UE avea „o nevoie imperativă”. Ea a susținut că, prin deschiderea granițelor, statele au putut să evolueze, însă acest lucru a permis și infracțiunilor să crească.

Oamenii nu au încredere în instituțiile statului, pentru că percepția lor este că „justiția cedează intereselor politice, iar acele instituții nu sunt capabile să securizeze străzile orașelor lor”, conform declarațiilor făcute de Kovesi. „Iată de ce justiția este primul domeniu care trebuie curățat de corupție”, a adăugat ea.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Kovesi și-a arătat susținerea pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. „Îmi doresc ca Moldova să devină membră a Uniunii Europene nu pentru că este un grup select, ci pentru că înseamnă ceva pentru voi. Nu pentru că vreți Europa pe partea voastră, ci pentru că voi înșivă vă simțiți europeni”.

Tags: europaKovesioccident
Știrile zilei