Kövesi e cu ochii pe Austria, care ar putea compromite anchetele EPPO

Publicat:

Kövesi e cu ochii pe Austria, care ar putea compromite anchetele EPPO

Noile modificări propuse de Austria la Codul de procedură penală îi dau motive de îngrijorare procurorului-şef european Laura Codruţa Kövesi, care crede că acestea că ar putea împiedica anchetele EPPO.

Modificarea Codului de procedură penală privind confiscarea datelor şi a dispozitivelor de stocare a datelor, propusă în 14 iunie de Ministerul Justiţiei austriac în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, a fost criticată de şefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruţa Kovesi, care spune că noile prevederi ar putea împiedica anchetele instituţiei sale în Austria, potrivit News.ro, care citează un comunicat transmis vineri, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Potrivit Regulamentului EPPO, procurorii europeni trebuie să aibă dreptul de a acţiona ei înşişi în cadrul anchetelor sau să dea instrucţiuni autorităţilor naţionale competente, dar în cazul în care confiscarea şi analiza datelor şi a dispozitivelor de stocare a datelor devin prerogative ale poliţiei, acest lucru nu va mai fi valabil.

Acesta este principalul motiv pentu care Laura Codruţa Kovesi a atras atenţia Austriei şi a anunţat că analizează noile dispoziţii legale, care ar putea avea un impact negativ asupra „independenţei, eficienţei şi oportunităţii investigaţiilor EPPO în Austria, precum şi asupra investigaţiilor transfrontaliere care implică Austria”.

Regulamentul EPPO prevede că Austria, ca de altfel toate statele membre UE, trebuie să se asigure că procurorii delegaţi europeni pot dispune ei înşişi percheziţii ale sistemelor informatice, pot să obţină prezentarea datelor informatice stocate în original sau în altă formă specificată sau să solicite aceste măsuri de investigare din partea instanţei, în cazul infracţiunilor cu o pedeapsă de cel puţin 4 ani de închisoare.

„Procurorul-şef european ar dori să sublinieze încă o dată că, întrucât criminalitatea financiară gravă este transnaţională prin natura sa, activitatea procurorilor delegaţi europeni în Austria nu se limitează la cazurile pe care le aduc în faţa instanţelor din Austria. Activitatea lor este de o importanţă crucială pentru multe investigaţii conduse de EPPO din alte state membre”, spune comunicatul.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

EPPO este Parchetul independent al Uniunii Europene responsabil pentru investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE şi funcţionează ca un birou unic în 22 de state membre, care constituie „zona EPPO”. De aici şi îngrijorarea procurorul-şef european Laura Codruţa Kövesi, care crede că modificările legislative din Austria ar afecta întreaga zonă EPPO, subliniază Kovesi.

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 2 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 2 iulie în Istorie 2 iulie este a 183-a zi a calendarului gregorian și a 184-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de 2...

Horoscop 2 iulie 2024

Horoscop 2 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Leii sunt foarte invidiaţi în această perioadă, în timp ce Racii depind de...

Investiţiile făcute de fondurile suverane din Orientul Mijlociu sunt la maximul ultimilor 15 ani

Investiţiile făcute de fondurile suverane din Orientul Mijlociu sunt la maximul ultimilor 15 ani Fondurile suverane din Orientul Mijlociu au fost responsabile pentru mai mult...

Doar 10% din suprafața uscatului este locuită: ‘Nu mai bine terraformăm noi Terra?’

Doar 10% din suprafața uscatului este locuită: 'Nu mai bine terraformăm noi Terra?' Deși deseori genială, în special prin autori ca Jules Verne, George Herbert...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.