X

Kremlinul a primit invitaţia Casei Albe; Trump și Putin vor continua contactele lor ‘utile’ după summitul de la Helsinki

Kremlin a declarat marţi că a primit invitaţia adresată de preşedintele Donald Trump omologului său rus Vladimir Putin de a organiza un summit americano-rus către sfârşitul acestui an, declarându-se totodată convins că ar putea apărea şi alte oportunităţi pentru ca cei doi lideri să se întâlnească, potrivit Reuters, potrivit agerpres.

Iuri Uşakov, consilier al preşedintelui rus, a declarat că Washingtonul şi Moscova au fost de acord că este necesar ca cei doi şefi de stat să se întâlnească din nou după summitul organizat la jumătatea lunii iulie la Helsinki, în Finlanda.

Citește și : Damascul confirmă doborârea unui avion militar sirian de către armata israeliană

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump s-au pus de acord să continue contactele lor ‘utile’ după summitul de la Helsinki de săptămâna trecută, a declarat marţi Uşakov, citat de AFP.

‘Există şi alte posibilităţi de întâlniri pe care liderii noştri le pot lua în calcul’, a declarat Uşakov, invocând summitul G20, care îşi va deschide lucrările la sfârşitul lunii noiembrie în Argentina.

Rusia, cu toate acestea, nu a început nicio pregătire în acest sens, a spus el, referindu-se la vizita lui Putin în SUA.

‘Aspectele practice vor fi discutate mai târziu’, a asigurat Uşakov. O întâlnire între oficialii ruşi şi John Bolton, consilierul pentru siguranţa naţională al preşedintelui american, este planificată în acest scop în luna august, a adăugat el.

În Statele Unite, multe voci, inclusiv în tabăra republicană, i-au reproşat lui Donald Trump că nu i-a cerut socoteală lui Putin la întâlnirea din 16 iulie la Helsinki pentru ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi doresc informaţii cu privire la conţinutul discuţiilor pe care le-a avut cu el.

Calificat ca ‘foarte reuşit’ de către Putin şi un ‘mare succes’ de către Trump, primul lor summit extrem de aşteptat a provocat o furtună în SUA, unde declaraţiile preşedintelui american au fost considerate ca fiind prea conciliante faţă de omologul său rus, cu care a discutat tete-a-tete timp de peste două ore, conform AFP.

Citește și : Juncker s-a consultat cu mai mulţi lideri europeni înainte de întâlnirea cu Trump

Joia trecută, Donald Trump a anunţat că l-a invitat pe Putin la Washington în toamnă ca să ‘continue dialogul’ şi a spus că ‘aşteaptă cu nerăbdare’ cel de-al doilea summit.

Ultima vizită a lui Vladimir Putin în Statele Unite datează din 2007. El a petrecut atunci două zile la reşedinţa familiei Bush în Kennebunkport (în Maine). Dmitri Medvedev, astăzi premier, a efectuat o vizită la Washington în 2010 în calitate de şef al statului rus, aminteşte Reuters.

Tags: Donald TrumpHelsinkiIuri UşakovkremlinsummitVladimir Putin
Categorii: Diaspora