X

Kremlinul apără intervenţia din strâmtoarea Kerci: ‘Am acţionat în strictă conformitate cu dreptul internaţional’

Gărzile de coastă ruse care au reţinut duminică trei nave ucrainene în strâmtoarea Kerci au acţionat ‘în strictă conformitate cu dreptul internaţional’, a asigurat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov la o zi după incident, informează AFP, potrivit agepres.

‘Partea rusă a acţionat în strictă conformitate cu legislaţia, atât cu dreptul internaţional, cât şi cu dreptul naţional’, a declarat Peskov într-o conferinţă de presă, precizând că este vorba de o ‘intruziune a unor nave de război străine în apele teritoriale ale Federaţiei Ruse’.

Citeşte şi: Apele Mării Negre dau în clocot! Ucraina şi Rusia sunt aproape de război

‘Aceste nave de război străine au intrat în apele Rusiei şi nu au răspuns la nicio somaţie a gărzilor noastre de coastă’, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat în cursul zilei de duminică cu privire la acest incident şi despre ‘acţiunile acestor nave’, a spus el.

La întrebarea unui ziarist ucrainean dacă preşedintele rus a luat decizia acestui ‘atac’, Dmitri Peskov a răspuns că ‘nu ar numi aceasta un atac, ci mai degrabă o acţiune necesară apărării frontierelor Rusiei’.

‘O anchetă penală pentru încălcarea frontierei ruse a fost deschisă’, a spus în continuare purtătorul de cuvânt al Kremlinului, fără nicio precizare despre soarta marinarilor ucraineni capturaţi.

Vezi şi: Un elicopter militar s-a prăbuşit în centrul Istanbulului. Cel puţin trei oameni au murit!- FOTO/VIDEO

Gărzile de coastă ruse, care se subordonează Serviciului Federal de Securitate (FSB), au capturat duminică două vedete blindate şi un remorcher ale marinei ucrainene pe care Moscova le acuză de intrare ilegală în apele teritoriale ruseşti în largul peninsulei Crimeea (anexate de Rusia în martie 2014).

Gărzile de coastă ruse au recurs la forţă şi au tras asupra celor trei vase pentru a le intercepta. Douăzeci de marinari ucraineni au fost luaţi prizonieri, dintre care câţiva au fost răniţi (6, potrivit Ucrainei; 3 – conform Moscovei), Kievul cerând eliberarea lor şi noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Consiliul de Securitate al ONU a convocat pentru luni o reuniune de urgenţă, la cererea deopotrivă a Ucrainei şi Rusiei, pe tema incidentului fără precedent în jurul Mării Azov, situată între Crimeea şi estul Ucrainei, scena unui conflict cu rebelii proruşi. Strâmtoarea Kerci, unde a avut loc incidentul naval, face posibil accesul din Marea Neagră în Marea Azov.

Tags: crimeeaDmitri PeskovKercikremlinrusiaucraina
Categorii: Diaspora