Kremlinul ar vrea să organizeze o operațiune sub steag fals în Transnistria

Publicat:

Kremlinul ar vrea să organizeze o operațiune sub steag fals în Transnistria

Kremlinul ar putea organiza cu ajutorul liderilor din regiunea separatistă Transnistria o operațiune sub drapel fals, pentru a  destabiliza Moldova. Cel puțin asta susțin experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Citește și Câți ruși se înrolează zilnic pentru bani în armată și ce salarii primesc pentru a lupta pe frontul din Ucraina


Kremlinul ar putea încerca să organizeze operațiuni sub steaguri false în Transnistria pentru a susține că Rusia trebuie să protejeze etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a declarat la 10 ianuarie că l-a convocat pe ambasadorul moldovean în Rusia pentru a protesta împotriva „acțiunilor neprietenoase” ale Republicii Moldova, inclusiv „persecutarea motivată politic a presei rusești și a celei de limbă rusă” și „cazurile de discriminare împotriva cetățenilor ruși care intră în Moldova”.

MAE rus a declarat în mod amenințător că, în cazul în care astfel de acțiuni continuă, „partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de retorsiune suplimentare”.

Oficialii de la Kremlin au intensificat recent referirile la „compatrioții din străinătate” și la „lumea rusă”, concepte pe care Rusia le folosește adesea pentru a-și justifica dreptul de a apăra etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă din afara granițelor sale. Rusia a folosit în mod special justificări similare atunci când a intervenit militar în favoarea regiunii separatiste Transnistria în 1992.

Experții au stabilit că Kremlinul a încercat să stabilească condițiile de informare pentru o posibilă operațiune sub steag fals în Transnistria în aprilie 2022 și februarie 2023, dar a eșuat în parte din motive economice. Kremlinul nu a putut atrage Transnistria în războiul său din Ucraina la acel moment, deoarece afacerile transnistrene – în special cele ale omului de afaceri moldo-rus Viktor Gușan, care controlează efectiv guvernul Transnistriei și o mare parte din economia sa – au beneficiat de legăturile cu Occidentul și Ucraina.

Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător încheiat de UE cu Republica Moldova a permis întreprinderilor transnistrene înregistrate în Moldova să beneficieze de acces liber de taxe vamale pe piețele UE, atât timp cât acestea respectau controalele vamale moldovenești. Modificările recente ale Codului Vamal, care obligă întreprinderile transnistrene să plătească taxe vamale de import către Moldova, ar fi putut perturba aceste beneficii.

De asemenea, în ultimele luni, Moldova și-a manifestat disponibilitatea de a adera inițial la UE fără Transnistria, ceea ce ar priva și mai mult întreprinderile transnistrene de accesul special la piețele UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.