X

Kremlinul arată cu degetul spre Franţa şi Garmania, dar laudă Turcia

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul federal german Olaf Scholz nu manifestă “nicio dorinţă” să participe la o mediere în negocierile de pace asupra conflictului din Ucraina, a denunţat luni Kremlinul, informează AFP, potrivit agerpres.

“În ceea ce-i priveşte pe domnii Macron şi Scholz, în ultimul timp ei nu manifestă nicio dorinţă să asculte poziţia părţii ruse şi să participe la vreun efort legat de mediere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Citeşte şi: Coreea de Sud: Focuri de avertizare după o presupusă incursiune a unei nave nord-coreene – Black News

Totodată, Peskov a făcut elogiul “poziţiei Ankarei, mult diferită de cele ale Parisului şi Berlinului”. “Ankara îşi manifestă dorinţa de a continua eforturile de mediere” care au fost “foarte apreciate” de preşedintele rus Vladimir Putin, a subliniat Peskov.

Membră a NATO, Turcia, foarte dependentă de gazul şi petrolul rusesc, încearcă de la declanşarea ofensivei ruse pe 24 februarie să-şi menţine relaţiile cu Ucraina şi cu Rusia, şi nu s-a raliat sancţiunilor internaţionale împotriva Moscovei.

Ankara a jucat un rol-cheie în schimbul de prizonieri din septembrie dintre Rusia şi Ucraina, precum şi în încheierea în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două ţări, acord care să permită exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor.

De asemenea, în două reprize Turcia a reunit, în martie, pe teritoriul său reprezentanţi ruşi şi ucraineni pentru negocieri care în final au eşuat, cele două tabere acuzându-se reciproc de acest eşec.

Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au avut mai multe întrevederi în ultimele luni.

Citeşte şi: O mini-tornadă s-a produs într-o localitate din nordul Franţei – Black News

Preşedintele rus a propus la mijlocul lui octombrie înfiinţarea unui “hub de gaze” în Turcia, o iniţiativă susţinută de Erdogan, care a cerut guvernului său să înceapă imediat lucrul la acest hub.

Franţa a apreciat că acest hub “nu are niciun sens”, în condiţiile în care europenii vor să-şi reducă dependenţa de hidrocarburile din Rusia.

Tags: ankaraBosforDmitri PeskovEmmanuel Macronfrantagermaniamarea neagraOlaf ScholzRecep Tayyip ErdoganVladimir Putin
Categorii: Război in Ucraina