Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria

Publicat:

Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria

MAE a postat joi pe reţeaua X un mesaj conform căruia „unii învaţă din istorie şi fac pace, alţii încearcă în mod constant să-şi constrângă, să agreseze sau să-şi invadeze vecinii suverani” şi de asemenea mint şi manipulează în mod constant.

Postarea apare la scurt timp după ce Ambasada Rusiei în România a prezentat pe pagina de Facebook declaraţii ale purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, în care aceasta acuză autorităţile de la Bucureşti că distorsionează istoria, calificând drept calomnioase afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis din mesajul transmis în 23 august, cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, în care afirma că „politicile naziste şi sovietice au condus la Holocaust şi genocid”, potrivit News.ro.


„Unii învaţă din istorie şi fac pace, alţii încearcă în mod constant să-şi constrângă, să agreseze sau să-şi invadeze vecinii suverani. Un alt model este că ei mint, distorsionează şi manipulează în mod constant”, este mesajul transmis de MAE pe X.

Miercuri seară, Ambasada Rusiei la Bucureşti a publicat declaraţii ale purtătoarei de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova.

„Despre declaraţiile calomnioase ale Preşedintelui României. Pe data de 23 august, cu ocazia datei revizioniste anunţate în Uniunea Europeană, «Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor nazismului şi comunismului», Preşedintele României, Klaus Iohannis, ne-a calomniat ţara, atribuind Uniunii Sovietice, alături de Germania hitleristă, responsabilitatea pentru izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial şi – nu vă veţi crede – a Holocaustului. Vorbim de insinuări blasfematoare şi deliberat false.

Klaus Iohannis şi cei care i-au scris acest lucru ar trebui să-şi reamintească, în primul rând, «Acordurile de la München» din 1938, care de fapt i-au dat lui Adolf Hitler semnalul de a pune mâna pe Europa, precum şi participarea activă a armatei române în anii 1941-1944 în războiul împotriva Uniunii Sovietice de partea Germaniei, genocidul romilor şi evreilor efectuat de statul român”, a afirmat Zaharova.

Ea susţine că, „în doar trei zile, din 22 octombrie până în 24 octombrie 1941, în Odesa ocupată, la ordinul lui Ion Antonescu, 22.000 de civili, majoritatea de naţionalitate evreiască, au fost împuşcaţi, spânzuraţi şi arşi de vii”, invocând acţiuni de la acea vreme ale „regimului profascist de la Bucureşti şi ale militarilor români”. „Poate că Klaus Iohannis ar vrea să spună ceva despre asta? Sau totul este conceput pentru generaţia de «TikTok», pentru care doar numărul de clicuri de sub videoclipuri este important? Ei nu cunosc istoria. Atunci aşteptaţi-vă la probleme la scară planetară. Aceste planuri au fost dejucate doar de Uniunea Sovietică cu preţul unor eforturi eroice incredibile şi a milioane de victime.

Din păcate, conducerea actuală a României nu numai că nu încearcă să înveţe lecţii din trecut, dar se îmbarcă şi pe calea alunecoasă a distorsionării istoriei şi a reabilitării criminalilor nazişti.

Acest lucru nu va duce la niciun bine”, a conchis Zaharova. În 23 august, de Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului rpreşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care afirmă că acesată zi ”reprezintă un prilej de amintire şi omagiere a memoriei victimelor regimurilor totalitare instaurate pe continentul european şi a sacrificiilor tuturor celor care nu au renunţat să lupte împotriva acestora, pentru democraţie şi libertate”.

”În urmă cu 85 de ani, pe 23 august 1939, era semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, un acord cumplit în urma căruia destinele a milioane de oameni au fost sacrificate  pentru interesele unor regimuri criminale.Politicile naziste şi sovietice au condus la Holocaust şi genocid, la deportări, la despărţirea familiilor, la foamete şi numeroase abuzuri. Aceste orori au lăsat cicatrici şi traume care au afectat generaţii întregi, nevoite să se confrunte cu sărăcia şi cu persecuţiile regimurilor totalitare”, mai scria preşedintele.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Studenții de la Academia Militară au jurat credință Patriei

Studenții de la Academia Militară au jurat credință Patriei 40 de studenți din anul întâi de la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”...

CEC a înregistrat 12 grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la prezidențiale

CEC a înregistrat 12 grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la prezidențiale Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au înregistrat 12 grupuri de inițiativă pentru susținerea...

Noul format al competițiilor inter-cluburi UEFA din sezonul 2024/25

Noul format al competițiilor inter-cluburi UEFA din sezonul 2024/25 Începând cu sezonul 2024/25, competițiile europene de club organizate de UEFA, inclusiv UEFA Champions League, UEFA...

Sondaj CBS: 66% dintre moldoveni intenționează să participe la alegerile prezidențiale și la referendum

Sondaj CBS: 66% dintre moldoveni intenționează să participe la alegerile prezidențiale și la referendum Un sondaj realizat de CBS Research, la comanda Comunității WatchDog.MD,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.