Kremlinul îşi apără decizia de a expulza diplomaţi europeni

Publicat:

Kremlinul şi-a apărut luni decizia de a expulza diplomaţi europeni, dar a dat asigurări că vrea să îşi “dezvolte” relaţiile cu Uniunea Europeană, criza dintre cele două părţi adâncindu-se odată cu otrăvirea şi apoi trimiterea la închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi, relatează AFP, potrivit agerpres.   

Expulzările anunţate vineri au fost văzute ca o sfidare în UE, pentru că ele au avut loc în ziua în care şeful diplomaţiei europene Joseph Borrell se afla în vizită la Moscova.


Citește și : Moussa Faki Mahmat, reales preşedinte al Comisiei Uniunii Africane

“Rusia a fost şi rămâne interesată de relansarea relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles”, a declarat luni presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Însă “expulzarea unor diplomaţi (…) este consecinţa unor acţiuni întreprinse de unele misiuni străine de la Moscova, în contextul unor tulburări ilegale. Rusia a demonstrat clar că nu intenţionează să tolereze asta”, a adăugat el.

Rusia i-a acuzat pe reprezentanţii diplomatici german, polonez şi suedez că au participat la o manifestaţie ilegală în sprijinul lui Aleksei Navalnîi, pentru a justifica expulzarea lor.

Peskov a spus că Rusia va acţiona “cu hotărâre” în caz de “ingerinţă”.

“Însă acest lucru nu înseamnă că vrem să ne îndepărtăm şi să ne agravăm şi mai tare relaţiile (…) Dimpotrivă, avem interesul să le dezvoltăm”, a spus el.

La întoarcerea din Rusia, Josep Borrell s-a declarat duminică extrem de îngrijorat de refuzul autorităţilor ruse de a lua parte la un dialog “mai constructiv” cu UE şi a făcut apel la liderii europeni “să tragă consecinţele”, care ar putea include un nou val de sancţiuni.

Citește și : Iordania redeschide gradual şcolile

Ministerul rus de Externe s-a declarat luni “surprins” de afirmaţiile lui Borrell. Acesta s-a arătat, de altfel, mai conciliant la Moscova, dar asta a fost înainte ca Rusia să anunţe expulzarea unor diplomaţi europeni.

UE a cerut în multe rânduri eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, închis de la 17 ianuarie. UE a acuzat Moscova că refuză să ancheteze otrăvirea acestui adversar al Kremlinului şi a adoptat în replică sancţiuni împotriva unor înalţi oficiali ruşi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament În ziua ceremoniei de deschidere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.