X

Kremlinul lansează un apel la ‘respectarea drepturilor’ sârbilor din Kosovo

Kremlinul a lansat un apel la ”respectarea drepturilor” sârbilor din Kosovo, pe care Rusia îi ”sprijină necondiţionat”, în contextul în care situaţia a devenit extrem de tensionată în nordul regiunii în ultimele zile, transmite miercuri France Presse, potrivit agerpres

”Toate drepturile şi interesele legitime ale sârbilor din Kosovo trebuie să fie respectate”, a declarat purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitri Peskov.

Citește și : Ungaria cere Comisiei Europene să prelungească restricţiile cu privire la importul de cereale din Ucraina până la finele lui 2023

”Noi aducem sprijinul nostru necondiţionat Serbiei şi sârbilor”, a subliniat el.

Peskov a ţinut să atragă atenţia asupra ”acţiunilor provocatoare” ce ar aduce atingere drepturilor sârbilor, exprimând ”îngrijorarea” Kremlinului referitoare la situaţia actuală din Kosovo.

Situaţia era încă tensionată miercuri în nordul Kosovo, unde sute de manifestanţi sârbi s-au adunat din nou după violenţele de luni soldate cu 30 de răniţi în rândul Forţei internaţionale de pace KFOR.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.

Citește și : Rusia susţine că a distrus ultima navă operaţională a marinei ucrainene în portul Odesa

Luni, la Zvecan, manifestanţii sârbi au fost într-o primă fază respinşi de forţele kosovare, care au făcut uz de gaze lacrimogene. Ulterior, KFOR a încercat să separe cele două părţi, înainte de a dispersa mulţimea. Manifestanţii au replicat lansând pietre şi sticle incendiare în direcţia militarilor KFOR.

Tags: BelgradDmitri PeskovKFORkremlinrusia
Categorii: Diaspora