Kremlinul laudă cooperarea ruso-americană, care a împiedicat un atac terorist de proporţii

Publicat:

Kremlinul a salutat luni un “caz exemplar” de cooperare ruso-americană după ce a anunţat că informaţii transmise Rusiei de CIA au contribuit la dejucarea unui atentat la Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei), informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Duminică, preşedintele rus Vladimir Putin i-a telefonat omologului său american Donald Trump pentru a-i “mulţumi”. Aceasta a fost a doua convorbire telefonică între cei doi lideri într-o săptămână, după informaţiile transmise de CIA care au condus la arestarea unor presupuşi terorişti ce plănuiau un atac la Sankt Petersburg, mai ales în Catedrala Kazan, un obiectiv turistic foarte important în al doilea oraş ca mărime al Rusiei.


Citeşte şi: TOTUL împotriva terorismului. Orban a scos blindatele în centrul Budapestei

Aceste informaţii furnizate de Agenţia centrală de informaţii americană “au ajutat la salvarea multor vieţi şi acest lucru nu poate provoca decât satisfacţie şi recunoştinţă”, a explicat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acesta este “un caz exemplar de cooperare bilaterală în domeniul luptei împotriva terorismului”, a subliniat el, apreciind că Moscova şi Washingtonul trebuie să caute în general să atingă “astfel de standarde (de cooperare) pentru a da tonul” relaţiilor ruso-americane.

“Este de asemenea un exemplu, foarte semnificativ, demonstrând că o luptă eficientă împotriva terorismului este posibilă numai în cazul cooperării dintre diferite ţări şi, în primul rând, între Rusia şi Statele Unite”, a adăugat el.

Convorbirea dintre Vladimir Putin şi Donald Trump a fost a doua discuţie telefonică între cei doi şefi de stat în câteva zile. Relaţiile dintre Washington şi Moscova sunt încă tensionate, pe fondul acuzaţiilor de ingerinţă rusă în politica SUA, dar şi divergenţelor profunde în legătură cu chestiuni privind Siria, Coreea de Nord şi Ucraina.

Discuţia telefonică a avut loc la scurt timp după ce serviciul rus de informaţii (FSB) a anunţat vineri anihilarea unei celule a grupării jihadiste Stat Islamic (SI) care se pregătea să comită atentate pe 16 decembrie la Sankt Petersburg.

Citeşte şi: Prinţul Harry l-a intervievat pe Barack Obama pentru un show radiofonic – VIDEO

În total, şapte persoane au fost arestate miercuri şi joi. Ele au planificat un “atentat sinucigaş” şi “crime şi explozii”, potrivit FSB, care a declarat că a confiscat “un mare număr de explozibili (…), arme automate şi muniţii”.

Peskov a mai precizat că serviciile de securitate ruse şi americane au contacte, dar este pentru prima dată când cooperarea lor a fost atât de eficientă.

Întrebat dacă preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump au vorbit despre o eventuală întâlnire, Peskov a răspuns că problema “nu a fost încă adusă în discuţie”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază...

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei Agrigento este un paradis turisc cunoscut în întreaga lume, însă seceta a dus...

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic Un copil a rămas fără un deget, după...

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat Unul din trei ruși crede că un atac nuclear împotriva Ucrainei ar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.