X

Kremlinul neagă că ar desfăşura o campanie de dezinformare online ce vizează două vaccinuri autorizate în SUA

Kremlinul a denunţat marţi ca fiind “absurde” acuzaţiile Washingtonului conform cărora Rusia desfăşoară o campanie de dezinformare online ce vizează două vaccinuri anti-coronavirus autorizate în SUA, informează AFP, potrivit agerpres

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane a declarat luni că Washingtonul “a identificat patru platforme de internet ruse, conduse de serviciile de informaţii ruse, care răspândesc dezinformări” asupra acestor două vaccinuri, fără a preciza care.

Citește și : Coronavirusul era în Brazilia cu mult înainte ca el să fie confirmat în China

“Nu înţelegem astfel de declaraţii şi avem intenţia de a explica cu răbdare şi în mod constant că este vorba de o absurditate totală”, a replicat marţi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov. “Am fost întotdeauna împotriva ideii de politizare a oricărei probleme legate de vaccinuri”, a adăugat Peskov, afirmând că Rusia nu a organizat “niciodată” astfel de campanii de dezinformare.

“Dimpotrivă, Rusia colaborează cu alte întreprinderi producătoare de vaccinuri pentru a găsi remediul cel mai eficace”, a continuat el.

Potrivit cotidianului american Wall Street Journal, această presupusă campanie vizează în mod concret vaccinul Pfizer/BioNTech. Autorităţile sanitare americane au dat de asemenea undă verde vaccinului Moderna şi, foarte recent, celui de la Johnson&Johnson.

Rusia produce la rândul său vaccinul Sputnik V, dezvoltat de laboratorul moscovit Gamaleia, omologat în 46 de ţări şi a cărui examinare de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a început săptămâna trecută.

Citește și : Iordania încearcă să limiteze deșertul și plantează 10 milioane de arbori

În ultimii ani, SUA au acuzat de mai multe ori Rusia că duce o campanie de dezinformare online, de ingerinţă electorală sau atacuri cibernetice în masă. De fiecare dată, Moscova a negat orice responsabilitate.

Inclusiv un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, omul de afaceri Evgheni Prigojin, a fost sancţionat de Washington, care îl suspectează că a jucat un rol în presupusa ingerinţă rusă în alegerile prezidenţiale americane din 2016, prin intermediul unei “uzine de trolli” pe internet.

Tags: BioNTechDmitri PeskovModernaPfizerrusiaSUAvaccinWall Street Journal
Categorii: Diaspora