X

Kremlinul neagă că ar fi încercat asasinarea directorului companiei Rheinmetall

Kremlinul neagă că ar fi încercat asasinarea directorului companiei Rheinmetall

Kremlinul a respins vineri informaţiile din presă referitoare la un presupus plan rus de asasinare a directorului general al companiei germane producătoare de armament Rheinmetall, a dezminţit de asemenea că premierul ungar Viktor Orban i-ar fi transmis candidatului republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, vreun mesaj din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, a refuzat să comenteze gafele preşedintelui american Joe Biden la summitul NATO, însă a calificat drept o escaladare periculoasă declaraţiile de la acest summit prin care unele state occidentale au permis Ucrainei să folosească armele oferite de ele ca ajutor militar pentru a lovi teritoriul Rusiei, reafirmând în schimb deschiderea Rusiei pentru negocieri asupra exportului cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, consemnează agenţiile Reuters, AFP şi EFE.

Vorbind despre relatările din presă legate de un plan rus de asasinare a directorului general al producătorului german de armament Rheinmetall, companie implicată semnificativ în ajutorul militar oferit Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că “toate acestea sunt prezentate în stilul “ştirilor false” şi, prin urmare, nu putem lua aceste informaţii în serios”, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

“Ne este foarte greu să comentăm informaţii din diverse mass-media care nu conţin niciun argument serios şi se bazează pe surse anonime”, a adăugat el, vorbind la un briefing de presă.

Postul american CNN a susţinut joi că Statele Unite şi Germania au dejucat la începutul anului un plan de asasinat atribuit Rusiei împotriva directorului general al companiei Rheinmetall, Armin Papperger, care ar fi primit protecţie din partea serviciilor de securitate germane. Compania Rheinmetall produce obuze de artilerie de calibrul 155 mm şi intenţionează să înceapă producţia de vehicule blindate în Ucraina.

Kremlinul a negat de asemenea că premierul ungar Viktor Orban, care pe 5 iulie a efectuat o vizită la Moscova condamnată de liderii occidentali, i-ar fi transmis candidatului republican la preşedinţia SUA, fostul preşedinte Donald Trump, vreun mesaj din partea preşedintelui rus Vladimir Putin.

“Nu au fost transmise mesaje, nici scrise, nici orale”, a precizat Peskov, răspunzând negativ şi la întrebarea dacă Orban l-a informat pe Putin, cu care s-a întâlnit la Moscova, despre intenţia sa de a se întâlni cu Trump în curând. “Nu, domnul Orban nu l-a informat pe Putin despre aceste planuri”, a spus Peskov, potrivit stiripesurse.

Premierul ungar s-a întâlnit joi cu fostul preşedinte american în Florida la clubul său privat de la Mar-a-Lago, o temă discutată fiind modalităţile de a ajunge la un acord de pace între Ucraina şi Rusia. “A fost o onoare să-l vizitez pe Trump (…) Am discutat despre modalităţile de a ajunge la pace. Vestea bună este: o va rezolva”, a scris premierul conservator ungar pe platforma X, alături de o imagine a lui împreună cu Trump.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al lui Putin a catalogat drept o escaladare periculoasă permisiunea acordată Kievului de unele ţări occidentale de a folosi în atacuri pe asupra teritoriului rus armele furnizare armatei ucrainene ca ajutor militar în războiul cu Rusia, deşi a remarcat totodată că aceste arme au fost deja folosite în acest mod încă de dinainte ca Ucraina să primească public şi explicit permisiunea.

“Vedem declaraţii ale reprezentanţilor unor capitale, Londra şi altele, care nu văd nicio restricţie în acest sens şi vedem ţări care încearcă să menţină echilibrul şi spun că sunt împotriva unei astfel de relaxări a condiţiilor de utilizare a rachetelor cu rază lungă de acţiune”, a declarat Dmitri Peskov.

“Dar, la urma urmei, principalul lucru este că aceste rachete lovesc deja teritoriul nostru”, a continuat el, remarcând însă ca noutate creşterea razei de acţiune a rachetelor pentru care Occidentul autorizează loviturile ucrainene asupra ţintelor ruseşti, iar “aceasta este într-adevăr o provocare nouă, o foarte periculoasă escaladare a tensiunii”.

Moscova a acuzat deja Washingtonul de implicare directă în conflict prin asistarea Ucrainei cu informaţii şi dirijarea rachetelor pentru lovirea ţintelor ruseşti şi a avertizat luna trecută statele occidentale, în special SUA, că riscă o “confruntare directă” cu ea în urma intensificării zborurilor dronelor de recunoaştere deasupra Mării Negre.

Potrivit Moscovei, aceste drone, la fel şi sateliţii de recunoaştere şi avioanele AWACS ale SUA, oferă Ucrainei informaţii despre ţintele ruseşti pe care armata ucraineană reuşeşte astfel să le lovească, iar unele sisteme folosite de Ucraina în aceste atacuri, precum rachetele ATACMS, sunt programate şi dirijate spre ţintă de specialişti americani.

Întrebat despre posibila reluare a acordului privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns Rusia nu exclude niciun scenariu privind posibila reluare a acestuia.

Joi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, vorbind după o întâlnire cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că au discutat despre securitatea navigaţiei în Marea Neagră, inclusiv despre acordul privind exportul cerealelor, care a expirat în iulie 2023. Rusia a spus atunci că va reînnoi acordul doar dacă vor fi eliminate obstacolele care, în urma sancţiunilor occidentale ce i-au fost impuse, îngrădesc accesul produselor sale agricole pe piaţa internaţională.

“Kremlinul nu exclude niciun acord. Kremlinul a spus, preşedintele (Vladimir) Putin a spus în repetate rânduri, că este deschis dialogului”, dar orice acord privind cerealele trebuie convenit într-un pachet cuprinzător “în contextul general al situaţiei actuale”, a indicat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

El a refuzat să comenteze gafele făcute de preşedintele american Joe Biden la summitul NATO încheiat joi, când în timpul unui act liderul de la Casa Albă l-a prezentat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept “preşedintele Putin”, iar la o conferinţă de presă a vorbit despre vicepreşedinta sa Kamala Harris ca fiind “vicepreşedintele Trump”.

“Nu este treaba noastră. Este problema SUA. Să lăsăm alegătorii americani să determine şansele candidaţilor” la preşedinţie, a spus Peskov despre gafele lui Biden, adăugând că oricum lumea întreagă le-a văzut, iar cele de la summitul NATO nu au fost singurele.

Totuşi, el a menţionat că Kremlinul a luat notă de ceea ce consideră a fi comentarii lipsite de respect pe care Biden le-a făcut despre Putin. “Pentru noi acest lucru este inacceptabil. Un astfel de comportament nu onorează un şef de stat american”, a estimat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Tags: Donald TrumpkremlinRheinmetallSUAViktor Orban
Externe