Kremlinul neagă eşecul ofensivei sale în regiunea ucraineană Harkov

Publicat:

Kremlinul neagă eşecul ofensivei sale în regiunea ucraineană Harkov

Kremlinul a negat miercuri că ofensiva sa în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, a eşuat, chiar dacă obiectivul anunţat de Vladimir Putin de a crea o „zonă tampon” pentru a împiedica tirurile în direcţia Rusiei nu a fost atins, relatează AFP.

Rusia a anunţat marţi restricţionarea accesului, începând din 23 iulie, în 14 localităţi din regiunea rusă Belgorod, la frontiera cu Ucraina, din cauza bombardamentelor ucrainene, în pofida ofensivei ruse care se desfăşoară din luna mai pentru a le face să înceteze, scrie Agerpres.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

„Nu, asta nu înseamnă” că ofensiva rusă a eşuat, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului său zilnic.

„Operaţiunea continuă şi va continua până îşi va îndeplini obiectivul”, a asigurat el.

Măsurile anunţate marţi în regiunea Belgorod, a spus Peskov, nu demonstrează un eşec, ci „noi practici” de „asigurare a securităţii populaţiei”.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat miercuri că alţi doi civili au fost ucişi într-un nou atac cu dronă ucraineană în apropiere de aşezarea Ţerkovni, la opt km de graniţă, aceasta nefăcând parte din cele 14 localităţi supuse restricţiilor drastice de acces din 23 iulie. Ucraina vizează doar obiective militare şi infrastructuri strategice, potrivit Kievului, iar oficialii ruşi nu au precizat cine erau cei doi civili ucişi în regiunea Belgorod.

Chiar dacă au cucerit mai multe localităţi în regiunea Harkov de la începutul lunii mai, forţele ruse nu au reuşit până acum să creeze zona de securitate” dorită de Vladimir Putin şi nici să spargă defensiva ucraineană.

Potrivit Kievului, Moscova a înregistrat pierderi foarte mari în acest asalt.

Decizie fără precedent a Rusiei de a restricţiona accesul în zonele locuite de graniţă a venit la câteva săptămâni după ce Occidentul a autorizat, în anumite condiţii, aliatul lor ucrainean să lovească ţinte militare de pe teritoriul rus cu arme moderne occidentale.

Însă ucrainenii întreprind deja de mai mult timp atacuri împotriva Rusiei cu echipament propriu, chiar dacă mai vechi, mai puţin precis şi cu o rază de acţiune mai restrânsă.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Pentru Kiev, este vorba de a muta luptele pe teritoriul Rusiei şi de a viza siturile de unde ruşii bombardează zilnic Ucraina.

Ofensiva rusă în regiunea Harkov a forţat însă Ucraina să redistribuie trupe pentru a opri avansul părţii adverse. În acelaşi timp, armata ucraineană a pierdut teren în estul ţării, notează AFP.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Delegaţia AUR, împotriva rezoluţiei PE privind sprijinul european pentru Ucraina

Delegaţia AUR, împotriva rezoluţiei PE privind sprijinul european pentru Ucraina Delegaţia AUR din Parlamentul European s-a poziţionat împotriva rezoluţiei privind sprijinul UE pentru Ucraina, adoptată...

Biden cere interzicerea puştii de asalt semiautomate de tip AR-15, folosită în tentativa de asasinare a lui Trump

Biden cere interzicerea puştii de asalt semiautomate de tip AR-15, folosită în tentativa de asasinare a lui Trump Preşedintele american Joe Biden cere interzicerea tipului...

Bătălia mai puțin cunoscută din Ucraina, în care Rusia a pierdut sute de vehicule și 13.000 de soldați pentru a cuceri un mic sat

Bătălia mai puțin cunoscută din Ucraina, în care Rusia a pierdut sute de vehicule și 13.000 de soldați pentru a cuceri un mic sat În...

Cursul valutar oficial al BNM la 18 iulie 2024

Cursul valutar oficial al BNM la 18 iulie 2024 Ratele oficiale de schimb valutar pentru ziua de 18 iulie 2024, comunicate de către Banca Națională a Moldovei: Valuta Cod Abr Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7656 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5963 Coroana...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.