X

Kremlinul ‘regretă profund’ faptul că Finlanda ia în considerare să-şi închidă frontiera cu Rusia

Kremlinul a transmis miercuri că “regretă profund” faptul că Finlanda ia în considerare să-şi închidă frontiera cu Rusia, în faţa numărului mare de treceri ilegale ale migranţilor şi pe fondul tensiunilor în creştere, relatează AFP.

Relaţiile dintre cei doi vecini s-au deteriorat semnificativ din februarie 2022, odată cu ofensiva rusă din Ucraina, un atac care a determinat Finlanda, îngrijorată în legătură cu propria securitate, să adere la NATO, o alianţă pe care Moscova o consideră o ameninţare.

Citește și : Efros, despre cooperarea cu Ucraina: Țările noastre trebuie să meargă pe calea europeană de dezvoltare

“Regretăm profund că autorităţile finlandeze au ales calea de a se distanţa în mod deliberat de caracterul bun al relaţiilor pe care le-am avut înainte”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a fost întrebat despre anunţul de marţi al Finlandei că ia în considerare restricţionarea traficului de frontieră sau chiar închiderea punctelor de trecere cu Rusia, după o creştere a numărului de treceri ilegale ale migranţilor.

Prim-ministrul finlandez Petteri Orpo a acuzat Rusia că le-a permis în mod deliberat migranţilor să treacă graniţa, chiar dacă nu au documente valabile, sugerând că a fost o încercare de a-i destabiliza ţara.

Finlanda are o frontieră de 1.340 de kilometri cu Rusia.

Citește și : Tofilat: Putin a început să exercite presiuni asupra țării în încercarea de a-și impune interesele

După începerea ofensivei ruse din Ucraina în februarie 2022, Finlanda a înregistrat o creştere a sosirilor la graniţa sa cu Rusia de persoane fără viză, în principal ruşi şi ucraineni.

Tags: Dmitri Peskovfinlandafrontieramigrantirusia
Categorii: ExterneȘtirile zilei