Kremlinul spune că Putin nu va fi arestat la sosirea în Mongolia: ‘Nu este nicio îngrijorare’

Publicat:

Kremlinul spune că Putin nu va fi arestat la sosirea în Mongolia: ‘Nu este nicio îngrijorare’

Kremlinul a transmis, vineri, că nu are „nicio îngrijorare” cu privire la posibila reţinere a lui Vladimir Putin, în timpul viitoarei sale vizite în Mongolia, un stat membru al CPI care ar trebui să aibă obligaţia de a-l aresta odată ajuns pe teritoriul său, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Nu este nicio îngrijorare. Avem un dialog excelent cu prietenii noştri mongoli”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. „Desigur, toate aspectele vizitei au fost pregătite cu atenţie”, a adăugat el, fără a oferi alte detalii, potrivit stiripesurse.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Vladimir Putin este aşteptat în Mongolia pe 3 septembrie, prima sa călătorie pe teritoriul unui stat semnatar al Statutului de la Roma de când CPI a emis un mandat de arestare împotriva sa în martie 2023. Mongolia a semnat Statutul de la Roma în 2000 şi l-a ratificat în 2002.

Și fiecare stat membru este obligat să aresteze pe orice persoană de pe teritoriul său care face obiectul unui mandat de reţinere al CPI, cum este cazul lui Vladimir Putin, acuzat de Haga de „deportare ilegală” de copii ucraineni. Kremlinul, care nu recunoaşte CPI, a respins întotdeauna cu fermitate aceste acuzaţii împotriva preşedintelui rus.

Cu toate acestea, Putin a fost atent timp de aproape un an şi jumătate să evite anumite călătorii în străinătate, de exemplu sărind peste summitul BRICS din Africa de Sud din august 2023 şi summitul G20 din India din septembrie acelaşi an. Pe de altă parte, a vizitat China în luna mai, Coreea de Nord în iunie şi Azerbaidjanul la mijlocul lunii august, însă niciuna dintre aceste ţări nu este membră a CPI.

În Mongolia, Vladimir Putin urmează să aibă o întrevedere cu omologul său Ukhnaa Khurelsukh şi să ia parte la celebrarea a 85 de ani de la victoria armatelor sovietică şi mongolă împotriva Japoniei în bătălia de la Khalkhin Gol din 1939. Ultima vizită a preşedintelui rus în Mongolia a fost în septembrie 2019.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Mongolia este situată în Asia de Est, fără ieşire la mare, între Rusia şi China, care râvnesc la bogatele sale resurse naturale şi doresc să-şi sporească influenţa acolo, la fel ca şi Statele Unite. La începutul lunii august, secretarul de stat american Antony Blinken a vizitat capitala mongolă Ulaanbaatar pentru a se afişa cu un „partener central” al Washingtonului.

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a deplasat şi el în Mongolia în mai 2023, cu care Parisul doreşte să consolideze legăturile energetice bilaterale.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vasile Bolea nu se lasă. A mai depus o dată actele la CEC pe a-și înregistra grupul de inițiativă

Vasile Bolea nu se lasă. A mai depus o dată actele la CEC pe a-și înregistra grupul de inițiativă După ce ieri Comisia Electorală Centrală a...

Amendă de 30 mii lei pentru o televiziune din Găgăuzia: „A dominat o prezentare favorabilă a conducerii regiunii”

Amendă de 30 mii lei pentru o televiziune din Găgăuzia: „A dominat o prezentare favorabilă a conducerii regiunii” O televiziune din Găgăuzia a fost amendată...

Bookfest Chișinău 2024: Mii de titluri de carte românească

Bookfest Chișinău 2024: Mii de titluri de carte românească Mii de titluri de carte românească oferă Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2024, aceasta fiind...

FOTO/ Incendiu la Piața Centrală din Bălți: Șapte echipe de pompieri luptă cu flăcările

FOTO/ Incendiu la Piața Centrală din Bălți: Șapte echipe de pompieri luptă cu flăcările Șapte echipe de pompieri au intervenit în această după amiază pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.