Kremlinul ‘tună şi fulgeră’ la acuzaţiile americane: ‘Tactică de a distrage atenţia!’

Publicat:

Acuzaţiile Statelor Unite despre posibilitatea ca Rusia să recurgă la arme chimice în Ucraina reprezintă o “tactică de a distrage atenţia” de la întrebări incomode pentru Washington, a apreciat vineri Kremlinul, citat de Reuters şi France Presse, potrivit agerpres.

În schimb, Kremlinul l-a acuzat pe preşedintele SUA Joe Biden că doreşte “să deturneze atenţia” de la programul american de arme chimice şi biologice din Ucraina prin declaraţiile sale despre posibila utilizare de către Rusia a armelor chimice în Ucraina.


Citeşte şi: E-mailul BOMBĂ care dezvăluie cum Hunter Biden l-a prezentat pe omul de afaceri ucrainean tatălui său, pe vremea aceea vicepreședintele SUA – Black News

“Este clar că americanii încearcă să distragă atenţia vorbind despre o presupusă ameninţare rusă, pe fondul scandalului provocat (…) de programele de dezvoltare a armelor chimice şi biologice pe care Statele Unite le-au pus în aplicare în mai multe ţări, inclusiv în Ucraina”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Joe Biden a promis joi o reacţie a NATO în cazul utilizării de către liderul rus Vladimir Putin a armelor chimice în Ucraina, teatru al unei ofensivei ruse din 24 februarie: “natura răspunsului va depinde de natura acestei utilizări”, a spus el.

Preşedintele SUA a dat asigurări încă de luni că este “clar” că Rusia ia în considerare utilizarea armelor chimice şi biologice în Ucraina, avertizând că o astfel de decizie va duce la un răspuns occidental “sever”.

La rândul său, Ministerul Apărării de la Moscova acuză aproape zilnic Washingtonul că a finanţat un program de arme biologice în Ucraina, susţinând că a găsit dovezi în acest sens în laboratoarele ucrainene.

Printre altele, Rusia a negat vineri orice încălcare a dreptului internaţional după ce a fost acuzată de Ucraina că foloseşte bombe cu fosfor în cadrul ofensivei militare pe care o conduce în ţara vecină de o lună.

“Rusia nu a încălcat niciodată vreo convenţie internaţională”, a precizat Peskov, întrebat de presă despre acuzaţii făcute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Bombele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu contra ţintelor militare, potrivit unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva, aminteşte AFP.

Peskov a mai spus că armata va prezenta propuneri preşedintelui Vladimir Putin despre modul în care Rusia ar trebui să-şi consolideze apărarea ca răspuns la întărirea flancului estic al NATO.

Citeşte şi: Trump a dat-o în judecată pe Hillary Clinton din cauza acuzațiilor de complicitate cu Rusia – Black News

Nu există nicio poziţie oficială cu privire la faptul dacă Rusia ar reconstrui oraşe ucrainene precum Mariupol, a mai precizat Peskov.

Printre altele, Rusia a minimalizat vineri amploarea unei posibile excluderi din G20, dorită de Statele Unite ca reacţie la intervenţia Moscovei în Ucraina, spunând că o astfel de lovitură nu ar fi “mortală”.

“În ceea ce priveşte formatul G20, este important. Dar în circumstanţele actuale, când majoritatea membrilor se află într-o stare de război economic cu noi, nu ar fi nimic mortal” dacă Moscova este expulzată, a explicat Peskov.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a...

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată Armata rusă a interceptat joi o dronă ucraineană lângă oraşul rus Kurceatov, dar...

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunțat că la următoarea reuniune...

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a sosit la Kiev joi, la nici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.