Kuleba e istorie la Kiev! Zelenski a anunţat deja pe cine vrea la şefia diplomaţiei ucrainene

Publicat:

Kuleba e istorie la Kiev! Zelenski a anunţat deja pe cine vrea la şefia diplomaţiei ucrainene

Rada Supremă ucraineană (parlamentul) a aprobat joi cu 240 de voturi – minimum necesar fiind de 226 de voturi – demisia prezentată în ajun de ministrul de externe al ţării, Dmitro Kuleba, parte din cea mai importantă remaniere guvernamentală întreprinsă de Ucraina de la începutul războiului cu Rusia, informează EFE, potrivit stiripesurse.ro.

Rezultatul votului a fost anunţat de deputatul ucrainean Iaroslav Jelezniak pe contul său Telegram.


Citeşte şi: De ce sunt românii bolnavi, săraci și fără prea multă școală – Stiripesurse.md

“Parlamentul l-a demis pe Dmitro Kuleba din postul de ministru al afacerilor externe”, a scris Jelezniak, informaţia fiind confirmată de mai mulţi parlamentari, transmite AFP.

Kuleba e istorie la Kiev! Zelenski a anunţat deja pe cine vrea la şefia diplomaţiei ucrainene

Potrivit deputaţilor, Kuleba, în vârstă de 43 de ani, nu a fost prezent în parlament pentru acest vot.

Surse intervievate de AFP în cercurile politice au declarat că Dmitro Kuleba nu a plecat de bunăvoie, demisia sa fiind impusă de preşedinţie care ar urma să-şi consolideze astfel controlul asupra acestui minister cheie.

Aşa cum a anunţat marţi seara şeful grupului parlamentar majoritar, David Arahamia, candidatul pe care îl va propune fracţiunea partidului preşedintelui Volodimir Zelenski pentru a-l înlocui pe Kuleba este actualul ministru adjunct de externe şi fost consilier al şefului statului, Andrii Sîbiga (foto).

Kuleba e istorie la Kiev! Zelenski a anunţat deja pe cine vrea la şefia diplomaţiei ucrainene

De altfel, după cum o arată joi un document aflat în baza de date a Radei Supreme, preşedintele Zelenski a propus deja parlamentului ca Sîbiga să fie numit ministru de externe, transmite Reuters.

Parlamentul ucrainean a aprobat încă de miercuri demisia altor trei miniştri care îşi părăsesc funcţia în această reformă guvernamentală şi intenţionează să aprobe restul demisiilor în cursul zilei de joi.

Peste 10 membri ai guvernului îşi vor părăsi poziţiile în această remaniere care, potrivit lui Zelenski, încearcă să imprime o “energie nouă” acţiunii guvernamentale.

Kuleba e istorie la Kiev! Zelenski a anunţat deja pe cine vrea la şefia diplomaţiei ucrainene

Odată votate toate demisiile, Rada Supremă va analiza propunerile de noi miniştri anunţate miercuri de partidul lui Zelenski, care are o majoritate absolută în parlament.

Mai puţin cunoscut şi mai puţin mediatizat decât ministrul în funcţie, Sîbiga, în vârstă de 49 de ani, este considerat o figură importantă în diplomaţia ucraineană. El a ocupat îndeosebi postul de ambasador în Turcia din 2016 până în 2021.

Potrivit unor relatări, lui Kuleba i s-ar putea oferi un post important în care să fie responsabil de integrarea Ucrainei în NATO, obiectivul major al Kievului, scrie AFP.

Secretarul de stat american Antony Blinken l-a sunat miercuri pe Kuleba pentru a-şi exprima “marea sa apreciere şi prietenie”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cod GALBEN de ploi cu descărcări electrice și vânt

Cod GALBEN de ploi cu descărcări electrice și vânt Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un cod galben de ploi însoțite de descărcări electrice și...

Date alarmante: Peste 1200 de chișinăuieni agresați de maidanezi în ultimele șase luni

Date alarmante: Peste 1200 de chișinăuieni agresați de maidanezi în ultimele șase luni  În ultimele șase luni, peste 1200 de locuitori ai municipiului Chișinău au...

Ciolacu a fost primit de Netanyahu: România și Guvernul susţin dreptul Israelului la autoapărare

Ciolacu a fost primit de Netanyahu: România și Guvernul susţin dreptul Israelului la autoapărare Marcel Ciolacu a fost primit, joi, de omologul său israelian Benjamin...

Andrii Sibiha, noul ministru al Afacerilor Externe al Ucrainei

Andrii Sibiha, noul ministru al Afacerilor Externe al Ucrainei Rada Supremă a Ucrainei a aprobat numirea lui Andrii Sibiha în funcția de ministru al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.