X

Kulminski: Se va da o luptă geopolitică pentru R.Moldova, iar noi am intrat în fază finală a acestor procese

Kulminski: Se va da o luptă geopolitică pentru R.Moldova, iar noi am intrat în fază finală a acestor procese

„Republica Moldova intră în joc. Se va da o luptă geopolitică pentru Republica Moldova, iar noi am intrat în fază finală a acestor procese”, a declarat fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA.

Comentariile lui Vladislav Kulminski se referă la comunicatul președinției României, care a convocat CSAT, care are pe agendă parteneriatul Strategic cu R. Moldova și “asigurarea ireversibilităţii parcursului european”, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Vladislav Kulminski a precizat că, după destrămarea URSS, Republica Moldova a preferat o politică „și cu unii, și cu alții”, fără să facă o alegere clară.

„Să analizăm ce se întâmplă în țările baltice. În Estonia, PIB-ul per capital este de 40 000 de euro și este în spațiu de securitate. Rusia vrea să schimbe ordinea regională și să restabilească sfera de influență, unde intră Ucraina și Republica Moldova. Comunicatul președinției României vine cu avertismentul Marii Britanii, Canadei, SUA și Australiei, care au afirmat că Rusia planifică să reîntoarcă Republica Moldova în sfera sa de influență”, a precizat Vladislav Kulminski.

Fostul premier pentru reintegrare a mai afirmat că, dacă Rusia nu poate ajunge militar, vor încerca să aibă un Guvern la Chișinău prin care Republica Moldova să rămână într-o zonă gri.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

„Ordinea globală de după al Doilea Război Mondial nu mai există, iar noi nu prea mai putem apela la dreptul internațional. Aici va conta doar situația post-factum, care va fi creată și partea în care Republica Moldova se va pomeni. Dacă R. Moldova își va schimba direcția geopolitică, va crea un pericol iminetn nu doar pentru Ucraina, ci și pentru România”, a precizat Vladislav Kulminski.

Editorialistul Alecu Reniță a declarat în cadrul emisiunii că Republica Moldova trebuie să vadă dincolo de parcursul european pe care îl urmează.

 

Tags: CSATKulminskiMoldova
Politică