Kurzii nu vor participa la negocierile de pace privind Siria la Soci

Publicat:

 Kurzii au anunţat duminică că nu vor participa la negocierile de pace privind Siria programate pentru 30 ianuarie la Soci, în Rusia, “din cauza situaţiei din Afrin”, o enclavă kurdă din nordul-vestul Siriei care este ţinta de peste o săptămână a unei ofensive lansate de Turcia, relatează AFP.

“Am spus anterior că, dacă această situaţie persistă în Afrin, nu vom putea fi prezenţi la Soci”, a declarat un oficial al autorităţilor kurde, Fawza Youssef, potrivit agerpres.


Reuniunea de la Soci are drept scop să-i aducă la masa negocierilor pe reprezentanţii guvernului şi ai rebelilor sirieni. Ea este organizată la iniţiativa Moscovei şi a Teheranului, aliaţi ai regimului de la Damasc, şi a Ankarei, care îi sprijină pe rebeli.

Citește și : Donald Trump îndeamnă la o „acţiune decisivă” împotriva talibanilor în urma atentatului de la Kabul

“Turcia şi Rusia sunt garanţii reuniunii de la Soci şi cele două ţări au convenit asupra Afrin (în detrimentul kurzilor), ceea ce contravine principiului dialogului politic”, a mai spus liderul kurd.

Turcia a lansat pe 20 ianuarie o ofensivă în enclava Afrin, în nord-vestul Siriei, împotriva Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată teroristă de Ankara, dar sprijinită de Washington în cadrul coaliţiei împotriva organizaţiei Stat Islamic.

Sâmbătă, opoziţia siriană a anunţat că nu va participa la reuniunea de la Soci ca urmare a unei noi runde de negocieri eşuate cu regimul de la Damasc sub egida ONU la Viena.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.