X

Kuweitul RENUNŢĂ la testele ADN obligatorii

Kuweitul a renunţat la o controversată lege care impunea teste ADN tuturor cetăţenilor, rezidenţi şi vizitatori, a anunţat marţi organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), citată de AFP, conform agerpres.

Legea, care făcea din Kuweit singura ţară din lume care impune teste generalizate ADN, a fost adoptată ca urmare a unui atentat sinucigaş comis în 2015 împotriva unei moschei şiite din capitală. Atacul, revendicat de ramura saudită a grupării Stat Islamic (SI), s-a soldat cu 26 de morţi şi 227 de răniţi.

Citeşte şi: ISIS a cedat în Siria. FDS a cucerit în totalitate oraşul Raqqa

”Decizia de a anula legea privind testele ADN este o măsură deosebit de pozitivă care pune capăt unei decizii pripite şi care a adus atingere vieţii private” a persoanelor care trăiesc în Kuweit, a declarat directoarea HRW pentru Orientul Mijlociu, Sarah Leah Whitson.

Curtea Constituţională din Kuweit a anulat pe 5 octombrie legea, pe motivul că ea contravine principiilor libertăţii individuale.

Rezultatele testelor ADN erau stocate într-o bază de date a Ministerului kuweitian de Interne. Cei care refuzau să se supună testelor ADN riscau pedepse cu închisoarea şi o amendă de 33.000 de dolari (29.700 de euro).

Tags: atentat sinucigasHuman Rights Watch (HRW)Kuweitmoschee siitaSarah Leah WhitsonStat Islamic (SI)teste ADN
Categorii: Sinteze