X

Kuweitul transmite Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie pentru o ‘misiune internaţională de protecţie’ în Gaza

Kuweit, membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, le-a transmis celorlalte 14 state membre un proiect de rezoluţie care cere trimiterea în Fâşia Gaza a unei ‘misiuni internaţionale de protecţie’, după ce în jur de 60 de manifestanţi palestinieni au fost ucişi la începutul săptămânii în enclavă de forţe israeliene, potrivit agerpres.

Proiectul de rezoluţie, consultat de AFP, ‘cere să fie luate măsuri pentru garantarea securităţii şi protecţiei populaţiei civile palestiniene în teritoriile palestiniene ocupate, printre care Fâşia Gaza, cu trimiterea unei misiuni de protecţie internaţionale’.

Citește și : Belgia: Fetiţa kurdă decedată într-o camionetă urmărită de poliție a fost ucisă de ‘un glonţ’

Consiliul de Securitate, se menţionează în proiectul propus de Kuweit, ‘condamnă recurgerea la forţă de către armata israeliană de ocupaţie, prin utilizarea de muniţii letale împotriva manifestanţilor civili, care a făcut morţi şi răniţi printre civili, printre care copii, personal medical şi jurnalişti’.

Textul ‘reafirmă dreptul de a se întruni şi de a manifesta în mod paşnic’, şi, invocând dreptul internaţional, subliniază ‘importanţa unor anchete independente, imparţiale şi transparente’ în astfel de incidente.

Proiectul cere, de asemenea, ‘ridicarea completă a blocadei’ israeliene, un acces neîngrădit pentru transporturile de ajutoare umanitare în Fâşia Gaza, încetarea imediată a acţiunilor militare israeliene şi relansarea unui proces politic de reglementare a conflictului prin ‘negocieri credibile’.

Textul, care acuză în mod direct Israelul, riscă însă să se lovească de un veto al Statelor Unite, susţinător necondiţionat al statului evreu. Deocamdată nu a fost avansată o dată pentru supunerea la vot a proiectului de rezoluţie.

Citește și : ONU: Răspunsul Israelului în Gaza a fost ‘total disproporţionat’

‘Acest proiect de rezoluţie ruşinos nu este altceva decât o propunere de susţinere a crimelor de război ale Hamas împotriva Israelului şi a locuitorilor din Gaza, care sunt trimişi la moarte pentru ca Hamas să-şi păstreze dominaţia’, a reacţionat într-un comunicat ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon.

Tags: fasia gazaKuweitONUproiect de rezoluţie
Categorii: Sinteze