X

Kyaw Zwar Minn a rămas FĂRĂ mandatul de ambasador al Myanmarului în UK

Ministerul de Externe de la Londra a informat joi că a fost notificat de autorităţile din Myanmar cu privire la încetarea mandatului ambasadorului acestui stat în Regatul Unit, după ce diplomatului nu i s-a permis accesul în reprezentanţă de către apropiaţi ai juntei, transmite AFP, potrivit agerpres.

Londra trebuie, prin urmare, să accepte decizia guvernului din Myanmar privindu-l pe Kyaw Zwar Minn, a precizat Foreign Office, subliniind că poziţia sa generală este de a recunoaşte state, nu guverne.

Citește și: Madrilenii se înghesuie să se vaccineze cu AstraZeneca

Numele înlocuitorului lui Kyaw Zwar Minn nu a fost anunţat.

Diplomaţi apropiaţi juntei au luat controlul ambasadei miercuri seară şi i-au refuzat accesul ambasadorului Kyaw Zwar Minn, un susţinător al şefei guvernului civil, Aung San Suu Kyi, înlăturat printr-o lovitură de stat militară la 1 februarie.

După ce a aşteptat în zadar în faţa porţii misiunii diplomatice, ambasadorul şi-a petrecut noaptea în maşina sa.

‘Condamnăm acţiunile de intimidare ale regimului militar din Myanmar la Londra ieri’, a reacţionat joi şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab, într-un mesaj postat pe Twitter.

Salutând ‘curajul’ ambasadorului, Raab a reluat apelul la încetarea ‘violenţelor îngrozitoare’ din Myanmar şi la ‘restabilirea rapidă a democraţiei’.

Kyaw Zwar Minn a acuzat miercuri o personalitate militară apropiată juntei că ‘ocupă’ ambasada, denunţând ‘un fel de lovitură de stat’.

Citește și: Democrații lui Moon Jae-in PIERD alegerile în Seul şi Busan

Întrebat de AFP despre identitatea celor din interior, el a răspuns: ‘Ataşatul militar, ei ocupă misiunea mea’.

Potrivit Asociaţiei de asistenţă a prizonierilor politici (AAPP), în jur de 600 de civili au fost ucişi în cursul represiunii exercitate de forţele de securitate după lovitura de stat.

Marea Britanie a sancţionat mai mulţi responsabili ai juntei, printre care comandantul-şef al armatei, Min Aung Hlaing, şi conglomerate având legături cu militarii.

Tags: ambasadorAsociaţia de Asistenţă pentru Deţinuţi Politici (AAPP)Aung San Suu KyiDominic RaabForeign OfficeKyaw Zwar Minnmarea britanieMin Aung HlaingMyanmar
Categorii: Diaspora