X

L-a luat gura pe dinainte! Ministrul informaţiei din Liban, FORŢAT să demisioneze pentru a rezolva disputa cu Arabia Saudită

Ministrul informaţiei din Liban a demisionat vineri, afirmând că pune ţara în faţa intereselor personale şi că speră că acest gest va ajuta la încheierea disputei diplomatice cu Arabia Saudită declanşate de comentariile sale, relatează Reuters, potrivit agerpres.

George Kordahi a spus că a demisionat înainte de vizita preşedintelui francez la Riad în speranţa că Emmanuel Macron va contribui la aplanarea crizei declanşate de remarcile critice ale fostului prezentator de talk-show devenit politician privind rolul jucat de Arabia Saudită în războiul din Yemen.

Citeşte şi: Marea Mediterană, scena unui exerciţiu militar ieşit din comun! 6.000 de militari au fost mobilizaţi – Black News

Arabia Saudită l-a expulzat pe trimisul libanez în regat, şi-a rechemat ambasadorul de la Beirut şi a interzis importurile din Liban după afirmaţiile lui Kordahi, despre care Riadul susţine că reprezintă un simptom al chestiunii mai ample a controlului grupării Hezbollah sprijinite de Iran asupra Libanului.

Arabia Saudită sunită şi Iranul şiit se luptă de multă vreme pentru influenţă în regiune, inclusiv în Liban, care se confruntă cu o criză economică profundă şi are nevoie disperată de sprijin financiar de la donatori regionali şi internaţionali.

Alte state din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Kuweit, au urmat modelul Arabiei Saudite şi au luat măsuri similare împotriva Libanului.

Kordahi, un creştin al cărui partid, Marada, este susţinut de Hezbollah, a refuzat să demisioneze în săptămânile care au urmat, chiar dacă premierul Najib Mikati i-a cerut să pună “interesul naţional” pe primul plan.

“Am înţeles de la Mikati… că francezii vor ca demisia mea să aibă loc înainte de vizita lui Macron”, a spus Kordahi vineri, într-o conferinţă de presă, afirmând că premierul Mikati a primit asigurări că preşedintele francez va discuta cu liderii de la Riad despre relaţiile cu Libanul.

“Refuz să fiu un motiv pentru a face rău Libanului şi compatrioţilor mei libanezi în Arabia Saudită şi în alte ţări din Golf”, a mai spus el, adăugând că vrea să prevină orice acţiune punitivă asupra sutelor de mii de libanezi care trăiesc în statele din Golf.

Citeşte şi: În interiorul vieții ‘ciudate şi excentrice’ a CEO-ului demisionar de la Twitter, Jack Dorsey – Black News

Karim Emile Bitar, şef al Institutului de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Sfântul Iosif din Beirut, a declarat că demisia lui Kordahi a fost mai mult catalizatorul, decât cauza măsurilor saudite, despre care a spus că este improbabil să fie ridicate cu promptitudine, întrucât au fost motivate de disputa regională dintre Teheran şi Riad.

“Întreaga afacere Kordahi a fost un spectacol de plan secund care a arătat încă o dată că Libanul nu este o ţară suverană şi că plăteşte preţul războiului prin intermediari Arabia Saudită – Iran”, a mai spus el.

Tags: Arabia sauditaBeirutEmmanuel MacronGeorge KordahiHezbollahKarim Emile BitarLibanMaradaNajib MikatiRiadYemen
Categorii: Știrile zilei