La 14 luni de la asasinarea jurnalistului Khashoggi, logodnica lui denunţă lipsa de acţiune a comunităţii internaţionale

Publicat:

Logodnica lui Jamal Khashoggi, Hatice Cengiz, şi raportoarea specială a ONU privind execuţiile sumare, Agnes Callamard, au denunţat marţi, la Bruxelles, lipsa de acţiune a comunităţii internaţionale faţă de Arabia Saudită, inclusiv cea a UE, la 14 luni de la asasinarea jurnalistului la Istanbul, relatează AFP, scrie agerpres.

După prezentarea din iunie de către Agnes Callamard a unui raport acuzator pentru regimul saudit în faţa Consiliului drepturilor omului al ONU, la Geneva, privind acest asasinat, “nu a existat nicio acţiune semnificativă din partea comunităţii internaţionale”, a afirmat Hatice Cengiz în cadrul unei conferinţe de presă.


Citește și : Premieră în istoria NATO: Liderii statelor membre vor menţiona China în declaraţia summitului

Experta ONU a ajuns la concluzia că există probe suficiente pentru a justifica deschiderea unei anchete internaţionale privind responsabilităţile înalţilor conducători saudiţi în această crimă, inclusiv ce a prinţului moştenitor Mohammed bin Salman.

Jamal Khashoggi, jurnalist critic faţă de puterea saudită, a fost ucis şi dezmembrat în consulatul ţării sale la Istanbul de către un comando saudit, pe 2 octombrie 2018.

“Cerem deschiderea unei anchete internaţionale şi fac eforturi în acest scop. Nu este un dosar care poate fi închis aşa. Pentru mine, uciderea lui Jamal Khashoggi este cea mai inumană din era modernă”, a mai spus Hatice Cengiz.

“Eu vreau ca asta să continue să-i deranjeze pe oameni. Trebuie ca unii să-şi piardă somnul”, a spus ea.

La rândul ei, Agnes Callamard a “denunţat pasivitatea comunităţii internaţionale în a cere socoteală Arabiei Saudite”, denunţând dorinţa statelor “de a reveni la ‘business as usual’ “.

“Uniunea Europeană a fost, ca şi restul comunităţii internaţionale, extrem de decepţionantă în reacţiile faţă de Arabia Saudită”, a adăugat Agnes Callamard, venită la Bruxelles pentru a se întâlni cu responsabili ai UE.

“Comunitatea internaţională trimite mesajul că statele care au suficientă putere pot să scape cu deplină impunitate după uciderea unui jurnalist”, a mai spus raportoarea ONU.

Citește și : Trump anunță că va organiza summit-ul G7 la Camp David

Ea a lansat un apel la instituirea unui moratoriu asupra exporturilor de material de supraveghere şi a unor sancţiuni care să-i vizeze pe cei mai înalţi responsabili suspectaţi de implicare în crimă, inclusiv prinţul moştenitor, estimând că sancţiunile individuale actuale îi vizează doar pe subalterni.

Agnes Callamard a criticat din nou şi organizarea viitorului summit G20 în Arabia Saudită, calificată drept o “greşeală”, şi a cerut statelor participante să pună pe agendă libertatea presei şi protecţia drepturilor omului. De asemenea, ea a cerut ca în Turcia să aibă loc un proces privind acest asasinat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.