La 40 de ani de la apariţia primelor cazuri de SIDA, zeci de ţări au atins sau au depăşit obiectivele fixate de ONU

Publicat:

La 40 de ani de la apariţia primelor cazuri de SIDA, zeci de ţări au atins sau au depăşit obiectivele stabilite de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 2016, a anunţat joi ONU, relatează AFP, potrivit agerpres .  

Cel puţin 40 de ţări sunt pe cale de a obţine o reducere de 90% a mortalităţii asociate SIDA până în anul 2030, inclusiv nouă ţări din Africa de Est şi de Sud, potrivit unui raport al UNAIDS, agenţie specializată a ONU.


Citește și : Biden vrea să reevalueze LISTA NEAGRĂ a lui Trump privind companiile chineze

Raportul nu oferă statistici pe ţări, însă arată că decesele asociate SIDA au scăzut la nivel mondial începând cu 2010, cu excepţia Europei de Est şi a Asiei Centrale, unde infecţiile au crescut în aceeaşi perioadă. De asemenea, numărul acestora a crescut uşor în Orientul Mijlociu/Africa de Nord şi în America Latină.

În 2016, Adunarea Generală a ONU a stabilit obiective pentru 2020, cu scopul eradicării SIDA până în 2030.

Cinci ani mai târziu, zeci de ţări cu diverse caracteristici epidemiologice şi economice au îndeplinit sau au depăşit mai multe dintre aceste obiective, arătând că “este posibil să aducem sub control o pandemie care părea aproape în afara controlului în urmă cu 20 de ani”, explică UNAIDS.

În 2020, au fost înregistrate aproximativ 690.000 de decese cauzate de SIDA, o scădere cu 55% din 2001 până în 2020, dezvăluie raportul, publicat în ajunul celei de-a cincea sesiuni la nivel înalt despre SIDA a Adunării Generale a ONU, care va fi organizată în perioada 8-10 iunie.

Raportul arată că “ţările cu legi şi politici progresiste şi sisteme de sănătate puternice şi incluzive au avut cel mai bun rezultat împotriva HIV”.

În aceste ţări, persoanele cu HIV au şanse mai mari de a accesa servicii eficiente în lupta împotriva acestui virus, care includ testarea, accesul la tratament medical preventiv şi îngrijiri medicale de calitate, dar şi acordarea de tratament timp de câteva luni.

“Ţările cu performanţe ridicate au pregătit calea pentru altele”, a declarat directorul executiv al UNAIDS, Winnie Byanyima.

“Finanţarea lor adaptată, implicarea reală a comunităţii, abordările multisectoriale şi bazate pe drepturi, precum şi utilizarea datelor ştiinţifice pentru a ghida strategiile vizate au inversat direcţia epidemiei şi au salvat vieţi”, a adăugat ea.

Citește și : ATENŢIE, români! Se apropie termenul limită pentru solicitarea rezidenţei în UK

Conform raportului, democratizarea terapiei antiretrovirale a prevenit aproximativ 16,2 milioane de decese în zece ani.

Dintre cele 37,6 milioane de persoane care trăiau cu HIV la nivel global în 2020, UNAIDS estimează că 27,4 milioane urmau tratament – o cifră care s-a triplat din 2010, dar care se situează sub obiectivul de 30 de milioane stabilit pentru 2020.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei şi...

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri Activitatea partidului politic „Șansă” ar putea fi temporar stopată, iar formațiunea nu va putea participa la...

Şefa Parchetului European vine în R. Moldova

Şefa Parchetului European vine în R. Moldova Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, va ajunge în perioada următoare la Chișinău. Vizita va avea loc în...

391 de atacuri ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Zaporojie

391 de atacuri ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Zaporojie Bombardamente ruse au făcut doi morţi în regiunea Zaporojie din Ucraina, a anunţat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.