X

La Cannes, reprezentanţii cinematografiei ucrainene cer excluderea totală a ‘tot ce este rusesc’

Reprezentanţii cinematografiei ucrainene au cerut joi la Festivalul de Film de la Cannes excluderea totală a filmelor ruseşti de pe piaţa internaţională, inclusiv a celor ale regizorului rus aflat în exil Kirill Serebrennikov, a doua zi după deschiderea competiţiei de către acesta din urmă, informează AFP, potrivit agerpres

“Chiar credem că tot ce este rusesc ar trebui să fie şters”, a declarat pentru AFP producătorul ucrainean de film Andrew Fesiak, în timpul unei conferinţe despre “propaganda rusă”, găzduită de pavilionul american la Marche du Film.

Citește și : Berlinul acuză Rusia că foloseşte foamea ca armă de război

“Cineaştii ruşi nu pot pretinde că totul este bine şi că nu au nimic să-şi reproşeze”, a afirmat el, “într-un moment în care cineaştii ucraineni sunt forţaţi să nu mai facă filme pentru că trebuie fie să fugă pentru a-şi salva viaţa, fie să ia armele în mâini”.

În ceea ce priveşte prezenţa în competiţie a filmului ”Tchaikovsky’s Wife”, el a declarat că regizorul acestuia “Serebrennikov nu este un adversar, deloc”, amintind că “toată cariera sa a fost finanţată din bani de la guvernul rus”.

Festivalul de Film de la Cannes a decis să nu găzduiască nicio reprezentaţie oficială a Rusiei sau ruşi care să apere poziţia Kremlinului cu privire la Ucraina. Însă, pe aceeaşi linie cu celelalte evenimente culturale majore mondiale, delegatul general al festivalului, Thierry Frémaux, a apărat luni în faţa jurnaliştilor ideea de a primi disidenţi ruşi: “sunt artişti ruşi, jurnalişti, care au părăsit Rusia. Kirill Serebrennikov este un om care a considerat că, dacă nu părăsea Rusia devenea complice la acest război”.

Serebrennikov locuieşte în prezent la Berlin. El a declarat pentru AFP la sfârşitul lunii aprilie că a părăsit Rusia natală pentru o chestiune de “conştiinţă”.

Frémaux a precizat luni că ideea unui “boicot total” a fost solicitată “nu de autorităţile ucrainene, ci de ultraşi, oameni foarte radicali”. El a recunoscut că aceasta “este o poziţie pe care o pot înţelege (…) pentru că aceştia sunt oameni care se află sub bombe”.

Andrei Khalpakhchi, directorul Festivalului Internaţional de Film Molodist de la Kiev, a răspuns joi că, în opinia sa, nu există “ruşi buni” în acest moment. Pentru el, Kirill Serebrennikov “ar fi trebuit să ia singur decizia de a nu participa la festivalul de la Cannes”.

Citește și : Prima vizită în Spania a fostului rege Juan Carlos după plecarea sa în exil

Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov a luat poziţie miercuri împotriva războiului din Ucraina după premiera mondială a peliculei sale ”Tchaikovsky’s Wife” la Festivalul de Film de la Cannes. ”Nu războiului!” a spus el în rusă în timp ce primea aplauze la scenă deschisă după proiecţia peliculei ”Tchaikovsky’s Wife”, o dramă cu acţiunea plasată în secolul al XIX-lea, singurul film al unui regizor rus prezent pe Croazetă.

Tags: Andrew FesiakCannesFestivalul de Film de la CannesKirill Serebrennikovucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina