X

La Chișinău a fost lansată – ,,Enciclopedie a Marii Uniri”. Un omagiu adus eroilor care și-au sacrificat viața pentru un ideal

La Chișinău a fost lansată – ,,Enciclopedie a Marii Uniri”. Un omagiu adus eroilor care și-au sacrificat viața pentru un ideal

E o enciclopedie, care include studii prețioase referitor la un secol de lupte pentru reîntregire. A fost scrisă de istorici de pe ambele maluri ale Prutului ș ia fost lansată marți la Chişinău.

Volumul numără peste 1 600 pagini și reprezintă rezultatul cercetărilor pe durata a trei ani a unor istorici din România și Republica Moldova. Este vorba despre patru membri ai Academiei Oamenilor de Știință din România: prof. univ. dr. Ion I. Solcanu, președintele Secției de Științe istorice și arheologie a AOȘR, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea (Constanța), prof. univ. dr. Mihai Drecin (Oradea) și prof. univ. dr. Anatol Petrencu (Chișinău), conform sursei Ziarul Național.

Citește și Alexei Lungu, surpins în momentul în care distrugea probe privind finanțarea ilegală a PP Șansă – VIDEO

„Volumul s-a dorit un omagiu adus eroilor care şi-au sacrificat viaţa pe diverse fronturi. Volumul este unul amplu – 1 712 pagini. Este realizat de cel care vă vorbeşte, împreună cu un colectiv de autori, de istorici de mare valoare, din România şi din Republica Moldova”, a declarat Ion Solcanu, autor, istoric din România, la TVR Moldova.

Enciclopedia „CENTENARUL RĂZBOIULUI DE ÎNTREGIRE ȘI AL MARII UNIRI (2014-2020)” cuprinde trei părți distincte. Prima parte este intitulată „Bibliografie”, a doua – „Monumente și semne memoriale închinate eroilor din războiul întregirii și făuritorilor Marii Uniri”, iar a treia parte se referă la „Manifestări științifice dedicate războiului de întregire și Marii Uniri la Centenar”.

Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor din R. Moldova „Alexandru Moșanu”, coautor al enciclopediei, a afirmat că lucrarea include şi imaginile busturilor, şi monumentelor, şi plăcilor comemorative care au fost restaurate și restabilite.

Lucrarea a fost editată într-un tiraj de 1 000 de exemplare de Editura Univers Enciclopedic Gold și Editura Academiei Oamenilor de Știință din România și poate fi găsită şi la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.

Tags: cartecentenarenciclopedieLansare
Categorii: Cultură și MediaȘtirile zilei