La Chișinău a fost sărbătorită Ziua Imnului Național al României

Publicat:

La Chișinău a fost sărbătorită Ziua Imnului Național al României

România marchează astăzi Ziua Imnului Național! Pentru a doua oară și la Chișinău a fost sărbătorită Ziua Imnului Național al României! Evenimentul a avut loc în Grădină Muzeului Național de Istorie a Moldovei, unde au răsunat cântece patriotice și arii din opere, interpretate de trei renumiți tenori ieșeni, acompaniați de Orchestra Simfonică Națională a Companiei Teleradio-Moldova, Corul de copii Capriccio și Fanfara Poliției de Frontieră.

Intonarea Imnurilor Naționale al României și al Republicii Moldova de cei trei faimoși tenori ieșeni a fost onorată de publicul care s-a ridicat în picioare, potrivit moldova1.md.


Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Ambele sunt imnurile noastre, ambele reprezintă foarte bine istoria, esența, sensibilitatea poporului român. Ambele vin cu un gând de Unire și cu un gând de Pace, a declarat Andrei Apreotesei.

Prima ediție a sărbătoririi Imnului Național al României la Chișinău a avut loc anul trecut.

Pe lângă intonarea imnurilor, avem un program artistic cu melodii armonizate pentru cei trei tenori. 0.28 0.40 Muzica leagă sufletele, acesta este rolul ei de a merge de la un suflet la altul și de a transmite binele, frumosul, înaltul din ființa umană, spune directorului Opere Române Andrei Fermeșanu.

Ziua Imnului Național este o zi a iubirii, a iubirii față de Patrie, a iubirii frățești între frații de pe cele două maluri ale Prutului, a spus tenorul Florin Guzgă.

Cei trei tenori români au fost acompaniați de Orchestra Simfonică Națională a Companiei Teleradio-Moldova sub bagheta tânărului dirijor Andrei Zapșa.

Chiar este un moment extraordinar, grație acestei idei minunate de celebrare a imnului României, mai ales, avându-i drept oaspeți pe cei trei tenori ieșeni în această axă de forță Iași-Chișinău, care, în viziunea mea, este și de o semantică deosebită, a menționat Andrei Zapșa.

Istoria impresionantă, zbuciumată a Imnului Național al României „Deșteaptă-te, române” a fost evocată de reputatul istoric Adrian Cioroianu.

E cel mai vechi dintre cântecele care au fost în istorie imnul nostru și, cu toate acestea, a trebuit să cadă regimul comunist pentru ca „Deșteaptă-te, române” să devină imn, a declarat Adrian Cioroianu.

Este de remarcat că în perioada anilor 1991-1994, „Deșteaptă-te, române” a fost imnul Republicii Moldova.

Sunt sigur că, în curând, în modul cel mai oficial vom avea de sărbătorit trei imnuri: imnul – „Deșteaptă-te, române”, imnul – „Limba noastră” și, desigur, „Oda Bucuriei” – imnul Uniunii Europene, a spus Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Foarte important este că Republica Moldova are un curs european și trebuie să și-l urmărească, de asta suntem aici, pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Publicul a fost generos în aplauze.

– Dumneavoastră de ce țineți la acest imn? – Suntem români. Suntem toți români. Suntem același popor.

E foarte frumos și emoționant. O tradiție care sper să dureze.

*Interpretare fenomenală, atmosfera este super.

„Deșteaptă-te, române” a răsunat pentru prima dată pe 29 iulie 1848. A devenit imnul României în 1990, iar Ziua Națională a Imnului României este sărbătorită oficial din 1998.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Robert Downey Jr. îşi anunţă revenirea în universul filmelor Marvel, la Comic-Con din California

Robert Downey Jr. îşi anunţă revenirea în universul filmelor Marvel, la Comic-Con din California Actorul oscarizat Robert Downey Jr. şi-a anunţat sâmbătă, la Festivalul Internaţional...

Fibrele alimentare care ar putea înlocui medicamentele de slăbit, precum Ozempic

Fibrele alimentare care ar putea înlocui medicamentele de slăbit, precum Ozempic Medicamentele de slăbit, precum Ozempic, ar putea fi înlocuite de fibre alimentare. Cel puțin,...

SUA anunţă un nou pachet de ajutor american pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari

SUA anunţă un nou pachet de ajutor american pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari SUA au anunţat luni un nou pachet...

Cea mai mare rată de ocupare a femeilor în câmpul muncii, înregistrată din ultimii 6 ani

Cea mai mare rată din ultimii 6 ani de ocupare în câmpul muncii a femeilor În acest an, 2024, s-a înregistrat cea mai mare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.