La Chișinău se discută despre sistemul de stocare a energiei electrice în baterii

Publicat:

La Chișinău se discută despre sistemul de stocare a energiei electrice în bateriin

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întrevedere cu reprezentanții USAID Moldova la care a participat conducerea întreprinderii Moldelectrica și a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Citește și: Opoziția o vrea pe Drăgălin în Parlament. Majoritatea zice: „ba”


În cadrul discuțiilor a fost abordat subiectul implementării sistemului de stocare a energiei electrice în baterii (BESS), anunțat în cadrul vizitei de săptămâna trecută a secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Ministrul a reiterat importanța majoră a suportului, oferit de SUA, pentru consolidarea rezilienței și capacității sistemului energetic al Republicii Moldova, în contextul necesității stabilizării frecvenței în sistemul electroenergetic al țării pentru integrarea ulterioară în piața comună europeană.

“Ne exprimăm recunoștința față de poporul american pentru sprijinul generos oferit până în prezent, care a fost vital în depășirea crizei energetice, noi vom continua să întărim securitatea energetică a Republicii Moldova. Avem obiective foarte clare, dorim să ne integrăm în piața europeană, să ne aliniem la aceleași standarde și să avem posibilități pentru exportul de energie regenerabilă, de aceea este esențial să dezvoltăm un sistem de stabilizare a rețelei electrice și o capacitate proprie”, a spus Victor Parlicov.

Noul sistem pentru stocarea energiei electrice în baterii (BESS) va fi procurat împreună cu echipament suplimentar pentru întărirea fiabilității rețelelor electrice și gestionarea eficientă a sistemului electroenergetic, oferind servicii de echilibrare și rezerve de capacitate. Noile instalații de stocare vor asigura diminuarea fluctuațiilor de putere în sistemul electroenergetic, ceea ce va permite integrarea unor capacități mai mari din surse regenerabile.

Implementarea sistemului BESS în Moldova va fi realizată prin intermediul proiectului USAID Securitate Energetică a Moldovei (MESA). El face parte din pachetul de sprijin al Statelor Unite pentru sectorul energetic din Republica Moldova în valoare de 300 milioane de dolari anunțat în 2023.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter a...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.