La final de mandat, Mario Draghi își apără moștenirea la șefia BCE

Publicat:

Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a apărat politica monetară ultra-relaxată a BCE în ultima sa conferință de presă de astăzi, ce a marcat finalul a opt ani la șefia instituției, transmite Reuters, potrivit mediafax.

La șapte ani de la promisiunea sa de a face tot ce-i stă în putință pentru a salva moneda euro de la colaps, cu o creștere economică în zona euro abia în teritoriul pozitiv și o perspectivă economică din ce în ce mai negativă pe fondul unei inflații sub ținta de 2% a BCE, Draghi a indicat că ar putea exista o sporire a stimulilor monetari aplicați de către BCE pe viitor. Aceasta cu doar câteva zile înainte să-i predea ștafeta viitorului președinte al băncii centrale europene, Christine Lagarde.


Citește și : Preşedintele bolivian Evo Morales revendică victoria în alegerile prezidenţiale

Draghi a insistat că beneficiile unei politici monetare relaxate depășește cu mult riscurile asociate și a respins sugestia că disputele cu alți membri ai board-ului băncii centrale, mai conservatori, i-au viciat moștenirea.

„Mă simt ca cineva care a încercat să se conformeze cu mandatul său în cel mai bun mod cu putință”, a spus Draghi, al cărui mandat se încheie fără nicio majorare a dobânzilor din zona euro. „Aceste neînțelegeri sunt deseori făcute publice și deseori nu sunt. Am luat asta ca parte a dezbaterii și discuțiilor continue (din cadrul boardului)”, a adăugat președintele băncii centrale europene.

Recunoscând că instituția menține o monitorizare atentă asupra unor posibile consecințe nedorite ce ar putea să apară din cauza unor dobânzi foarte scăzute sau negative, el a adăugat că politica adoptată de BCE a stimulat „în mod clar” economia reală prin sporirea creditării și că dobânzile scăzute au susținut angajarea forței de muncă.

„Pentru noi a fost o experiență foarte pozitivă”, a spus Draghi.

Întrebat ce sfaturi are pentru fostul director al Fondului Monetar Internațional, ce-l va succeda la șefia Băncii Centrale Europene, Mario Draghi a spus că „Lagarde nu are nevoie de sfaturi”.

Draghi a condus BCE într-o perioadă în care banca centrală a zonei euro a aplicat o serie de politici neconvenționale care au îndepărtat totuși spectrul deflației, susținând așteptările inflaționiste, și a salvat anumite economii îndatorate de la intrarea în incapacitate de plată.

La întâlnirea de politică monetară de astăzi, BCE și-a menținut dobânda la depozite la minus 0,5% și a reconfirmat demararea programului de relaxare cantitativă, al doilea din istoria băncii centrale. Aceasta va începe să cumpere active financiare începând cu 1 noiembrie, la un ritm de 20 de miliarde de euro/lună. Ca perioadă de timp, programul va fi derulat atât „cât este necesar”, potrivit declarației de politică monetară din septembrie.

Citește și : Stoltenberg: Nu au fost solicitări pentru o prezenţă a NATO în nord-estul Siriei

Politicile lăsate moștenire de Draghi vor afecta capitalul politic și de imagine al lui Lagarde, în condițiile în care bancheri centrali ai Germaniei, Olandei sau Austriei pun sub îndoială înțelepciunea de a demara din nou programul de relaxare cantitativă.

Draghi a încercat să diminueze neînțelegerile din board-ul BCE, notând că toate deciziile BCE din septembrie au fost luate cu majoritate de opinie și că acestea au fost reconfirmate la actuala întâlnire de politică monetară.

Lagarde a promis deja o revizuire a „cadrului monetar” în care acționează BCE, ceea ce înseamnă cel mai probabil o posibilă revizuire a obiectivelor politicilor monetare și a uneltelor folosite pentru atingerea acestora. Procesul se preconizează a fi similar cu procesul demarat încă de anul trecut de către banca centrală a Statelor Unite, Federal Reserve, care a demarat un turneu prin țară intitulat „Fed Listens” pentru înțelegerea profundă a efectelor pe care le are politica monetară asupra economiei reale.

Problema pentru BCE este că o serie de factori majori ce deprimă prețurile și implicit inflația sunt în afara controlului băncii centrale, printre aceștia numărându-se schimbări demografice și tehnologice, dar și dependența economiei zonei euro de exporturi, în special cele germane, ce sunt sub presiunea războiului comercial global demarat de administrația Trump.

„Considerăm că politica monetară (a BCE) va fi pusă pe pilot-automat pentru o perioadă de timp”, arată BNP Paribas într-o notă adresată investitorilor, adăugând: „Considerăm că BCE își va menține actuala politică hiper-relaxată mult dincolo de 2020 și că ștafeta pentru o viitoare relaxare adițională se situează destul de sus”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Acțiunile CrowdStrike și Microsoft au scăzut la bursă, după întreruperea majoră a serviciilor

Acțiunile CrowdStrike și Microsoft au scăzut la bursă, după întreruperea majoră a serviciilor Acţiunile companiilor americane CrowdStrike, specializată în securitate cibernetică, şi Microsoft au scăzut...

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit Prăbuşirea parţială a unui pod de autostradă, provocată...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.