La gura sobei, cu poveștile satului Cairaclia, scoase din anonimat

În Moldova a fost publicată și prezentată comunității bulgare cartea „Неразказаните истории на село Кайраклия“ („Istorii neștiute ale satului Cairaclia”), transmite agenția bulgară de știri BTA, citată de IPN.

Publicația are 63 de pagini și e despre cum a apărut satul, despre biserica localității și preoții ei, despre oameni care au făcut faima satului. Cartea cuprinde investigații de domeniul arborilor genealogice.

Publicația este produsul final al proiectului, realizat cu participarea localnicelor Maria Todorova, Nina Topalova, Iulia Topalova-Pisova și Diana Topalova și sponsorizat de Ministerul Educației și Științei din Bulgaria prin programul național „Неразказаните истории на българите”. Grantul în valoare de circa 7.835 BGN (mai mult de 3500 de euro) a fost acordat ONG-ului „Comunitatea bulgară din Republica Moldova” ONG-ul „Pământenii din Cairaclia”.

Citește și: Doi străini documentați pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat

Rezultatele cercetărilor, care au stat la baza broșurii, au fost prezentate locuitorilor satului Cairaclia, cititorilor bibliotecii bulgare „Hristo Botev” și ai liceului teoretic bulgar „Vasil Levski” din municipiul Chișinău.

Din partea „Comunității bulgarilor din Republica Moldova” participanții la proiect au fost premiați cu diplome speciale. Este vorba despre elevii liceului din satul Cairaclia Ala Manolova, Nastia Karacș, Daria Ceavdar, studenta Colegiului de Informatică din Chișinău Diana Topalova, locuitoarea satului Cairaclia Iulia Pisova și directorul Muzeului etnografic din localitate Valeriu Kasapov. Participanților la prezentarea cărții li s-a propus să continue istoria satului cu poveștile proprii, plasându-le pe site-ul „Comunității bulgarilor din Republica Moldova”.