X

La presiunea SUA, doi comandanţi din armata israeliană au fost suspendaţi după moartea unui palestiniano-american

Armata israeliană a anunţat marţi suspendarea din funcţie a doi comandanţi, după moartea unui palestiniano-american în timpul unei operaţiuni în Cisiordania ocupată, când militarii au dat dovadă de “lipsă de discernământ” şi de “absenţă de consideraţii morale”, informează AFP, potrivit agerpres.

SUA au îndemnat Israelul să deschidă o anchetă asupra decesului din 13 ianuarie a lui Omar Abdalmajeed Assad, găsit mort într-un sat din Cisiordania, după ce a fost arestat şi abandonat încătuşat de soldaţi israelieni, potrivit unor responsabili palestinieni.

Citeşte şi: NeoCoV: Oamenii de știință din Wuhan avertizează despre un nou tip de coronavirus cu rată mare de deces și infecție – Black News

În vârstă de 78 de ani, potrivit armatei, Assad a fost arestat, încătuşat, bătut şi abandonat într-o clădire în construcţie, apoi găsit decedat la primele ore ale dimineţii după plecarea soldaţilor, a relatat pentru AFP primarul satului Jiljiliya, la nord de Ramallah, unde autorităţile au confirmat decesul lui în urma unei crize cardiace.

În ancheta sa asupra acestui deces, pe care spune că îl “regretă”, armata israeliană a anunţat marţi că, după ce a fost arestat şi legat “timp de 30 de minute”, Assad a fost “eliberat”, dar că soldaţii credeau că el “dormea”, fără a identifica vreun “semn de suferinţă” la el şi “nu l-au trezit”.

“Dar soldaţii nu şi-au făcut datoria, lăsându-l pe Assad să zacă pe jos, fără tratament şi fără a raporta incidentul superiorului lor”, a conchis raportul armatei, evocând “o lipsă de discernământ în luarea deciziilor” din partea soldaţilor şi “lipsa de consideraţii morale”.

“Lăsându-l pe Assad singur, fără a se se îngrijora de starea lui de sănătate, a fost un act de nepăsare, ceea ce contravine valorilor armatei israeliene”, a declarat într-un comunicat şeful statului-major al armatei israeliene, Avi Kochavi.

Citeşte şi: Rusia a trimis un răspuns scris Statelor Unite – Black News

Cei doi comandanţi implicaţi în acest caz vor fi destituiţi din funcţie şi nu vor putea avea funcţii de conducere pentru următorii doi ani, a anunţat armata.

Un al treilea militar, comandantul batalionului “Netzah Yehuda”, ai cărui soldaţi erau prezenţi în timpul incidentului, va primi o “mustrare”, a adăugat armata israeliană.

Tags: Avi KochavicisiordaniaJiljiliyaNetzah YehudaOmar Abdalmajeed AssadRamallah
Categorii: Sinteze