La Summitul Parteneriatului Estic, Ucraina insistă să fie primită în UE şi sprijinită în faţa Rusiei

Publicat:

La summitul de miercuri al Parteneriatului Estic, liderii Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova au făcut lobby pentru începerea negocierilor de aderare a ţărilor lor la Uniunea Europeană, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut cu acest prilej şi întâlniri separate cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în încercarea de a pune capăt conflictului cu separatiştii din estul Ucrainei şi de a sublinia avertismentele că Rusia va fi supusă unor noi sancţiuni europene în caz de invazie.


Citește și : Rezoluţia privind statul de drept în Slovenia este un document politic

După o întrevedere cu preşedintele summitului, Charles Michel, Zelenski a declarat că “obiectivul nostru este apartenenţa deplină la Uniunea Europeană”.

Reuters apreciază că fostele republici sovietice vor primi doar noi asigurări de sprijin în faţa unor eventuale agresiuni ruse şi că summitul de o zi evidenţiază succesul limitat al abordării UE faţă de cele şase state est-europene incluse în Parteneriatul Estic.

Dintre acestea, Ucraina, Georgia şi Moldova sunt implicate în dispute teritoriale cu Rusia, reaminteşte agenţia. Statele Unite afirmă că Moscova a concentrat peste 100.000 de militari la frontiera ucraineană, posibil ca pregătire pentru o invazie.

La reuniunea la vârf participă şi conducătorii Armeniei şi Azerbaidjanului, state care nu urmăresc să devină membre ale Uniunii Europene.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, supus unor sancţiuni occidentale din cauza încălcării drepturilor omului în ţara sa, nu a fost prezent.

Extrase din proiectul de declaraţie finală a summitului de miercuri, consultate de Reuters, arată că UE va “recunoaşte aspiraţiile europene şi opţiunea europeană a celor cinci state estice participante”. Documentul urmează să fie publicat mai târziu în cursul zilei.

În cadrul Parteneriatului Estic, UE oferă fonduri, asistenţă financiară şi liber schimb, dar nu şi calitatea de membru.

Rusia consideră că fostele componente ale Uniunii Sovietice sunt în zona sa de proximitate, unde are interese de securitate. În privinţa Ucrainei, Moscova susţine că acţiunile sale sunt exclusiv defensive. Ministerul de Externe rus a cerut printr-un mesaj pe Twitter implementarea acordurilor de pace din 2014 şi 2015, care prevăd schimburi de prizonieri şi asistenţă, precum şi retragerea armelor.

Aderarea la Uniune rămâne însă un obiectiv atractiv: miercuri, fiica disidentului rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a declarat că după părerea ei chiar şi Rusia va deveni într-o zi membră. “Rusia este o parte a Europei”, a spus ea în Parlamentul European, unde a acceptat premiul Saharov al UE în numele tatălui său.

Citește și : Rata natalităţii SE PRĂBUŞEŞTE în Italia! Este cea mai mică din ultimii 160 de ani

La sediul NATO din Bruxelles, premierul georgian Irakli Garibaşvili a cerut Occidentului să primească Georgia în alianţa nord-atlantică – obiectiv urmărit şi de Ucraina. “Fiecare stat are dreptul suveran de a-şi alege orientarea de politică externă”, a spus el, făcând aluzie la eforturile Rusiei de a pune capăt opţiunilor pro-occidentale.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marţi agenţiei Reuters că ţara sa urmăreşte să adere la UE şi că a informat Rusia despre asta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.