La un an după uciderea jurnalistei Caruana Galizia, guvernul maltez promite că îi va aduce în faţa justiţiei pe toţi cei responsabili

Publicat:

Guvernul maltez a promis marţi că îi va aduce în faţa justiţiei pe toţi cei responsabili pentru uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, la un an după ce ea a fost ucisă de explozia unei bombe plasată în maşina sa, relatează dpa, potrivit Agerpres.

“Trei persoane au fost arestate şi sunt urmărite penal pentru crimă şi guvernul este încrezător că oricine altcineva responsabil va fi găsit şi adus în faţa justiţiei”, a declarat guvernul maltez într-un comunicat.


Citește și : Ungaria și-a majorat rezervele de aur de 10 ori din rațiuni de securitate

Acesta a adăugat că Malta este angajată să apere drepturile omului, libertatea de exprimare, protecţia jurnaliştilor şi statul de drept.

Caruana Galizia a fost un critic vocal al guvernului laburist din Malta. Trei criminali identificaţi au fost acuzaţi de uciderea ei, dar “creierul” acestui asasinat rămâne în libertate.

Familia jurnalistei a cerut o anchetă publică a circumstanţelor ce au condus la uciderea ei, dar guvernul a respins aceste apeluri, declarând că ancheta penală în curs trebuie încheiată înainte ca cererea respectivă să poate fi luată în considerare.

Mii de oameni sunt aşteptaţi să se adune mai târziu, în timpul zilei de marţi, în capitala La Valletta pentru a comemora uciderea acestei jurnaliste şi bloggeriţe ce a fost deopotrivă iubită şi dispreţuită. Momente de reculegere au fost planificate în mai multe oraşe.

Caruana Galizia conducea o investigaţie legată de scandalul conturilor off-shore Panama Papers şi sustragerea de la plata impozitelor în Malta, investigaţie în care erau vizaţi şeful biroului prim-ministrului şi un alt ministru. Ea a fost ucisă pe 16 octombrie 2017 de o bombă plasată sub scaunul maşinii sale.

Citește și : Barnier: UE și Marea Britanie vor lucra „calm şi serios” în următoarele săptămâni pentru a se ajunge la un acord

Comisia Europeană a ţinut marţi un minut de reculegere în memoria jurnalistei Caruana Galizia la începutul briefingului zilnic de presă, a anunţat anterior pe Twitter purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas.

De asemenea, executivul comunitar a cerut marţi “adevărul deplin” în cazul Caruana Galizia, precum şi în uciderea lui Jan Kuciak în Slovacia în acest an, subliniind necesitatea de a proteja libertatea de exprimare şi mass-media.

Kuciak şi prietena sa au fost împuşcaţi mortal în februarie la locuinţa jurnalistului din apropiere de Bratislava. La acel moment el lucra la un articol despre legăturile dintre guvernul slovac şi Mafia italiană.

“Nu ne dorim ca aceste crime să aibă un efect de descurajare asupra mass-media libere”, au declarat vicepreşedintele comisiei Frans Timmermans, comisarul UE pentru justiţie Vera Jourova şi comisarul pentru economie digitală Mariya Gabriel într-un comunicat comun.

“De aceea persoanele responsabile de aceste asasinate trebuie aduse în faţa justiţiei. Vrem adevărul deplin”, au adăugat ei.

“Trebuie să transmitem un semnal clar tuturor jurnaliştilor că ei pot să lucreze în siguranţă în Europa. Dacă jurnaliştii sunt reduşi la tăcere, la fel este şi democraţia”, au scris comisarii europeni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.