X

La UTM au fost inaugurate șapte laboratoare științifico-didactice, dotate cu echipamente de ultimă generație

La UTM au fost inaugurate șapte laboratoare științifico-didactice, dotate cu echipamente de ultimă generație

La Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) au fost inaugurate astăzi, 24 septembrie, șapte laboratoare științifico-didactice, dotate cu echipamente de ultimă generație. Acestea au fost achiziționate grație a două granturi în valoare totală de peste 5 milioane 647 mii de euro.

„În prezent, implementăm un proiect important de 25 de milioane de euro, din care beneficiază și UTM, iar investițiile sunt direcționate în special spre laboratoare. Aceste fonduri provin din surse externe, direcționate de Banca Mondială și accesate prin intermediul Guvernului Republicii Moldova. Sunt cele mai mari investiții din ultimii ani în sistemul nostru universitar și cred că aceste resurse schimbă semnificativ imaginea universităților noastre”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul evenimentului de lansare a laboratoarelor, potrivit realitatea.md.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

De asemenea, ministrul a declarat că proiectul actual va fi extins anul viitor cu încă 30 de milioane de euro, o bună parte din fonduri urmând să fie alocate pentru UTM. Resursele date vor fi destinate atât cercetării, cât și modernizării căminelor.

UTM a mai lansat două programe noi de studii, unul dintre care se referă la tehnologii digitale în fabricație, iar altul reprezintă un curriculum inovator pentru domeniul general de studii „Inginerie și activități inginerești”, orientat spre necesitățile pieței muncii și care ar răspunde la vulnerabilitățile legate de schimbările climatice.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

În total, șapte instituții de învățământ superior și șase colegii pedagogice din Republica Moldova beneficiază de modernizări ale infrastructurii instituțiilor și ale programelor de studii conform cerințelor pieței muncii cu sprijinul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” în perioada 2020-2025. Valoarea totală a proiectului constituie peste 35 de milioane de euro. Printre rezultatele proiectului sunt și cele peste 300 de standarde de calificare pentru programele de licență, masterat și doctorat, elaborate în 18 domenii de studii.

Tags: UTM
Cultură și Media