X

Laburiştii britanici îl acuză pe Boris Johnson că vrea ‘să vândă’ sistemul de sănătate Statelor Unite

Opoziţia laburistă din Marea Britanie i-a acuzat miercuri pe conservatori că desfăşoară “negocieri secrete” cu SUA pentru a “vinde” companiilor americane sistemul de sănătate britanic gratuit, în cadrul unui viitor acord comercial post-Brexit, acuzaţii dezminţite imediat cu fermitate, potrivit France Presse, scrie agerpres.

Cu două săptămâni înainte de alegerile legislative anticipate, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a prezentat în faţa presei 450 de pagini de documente referitoare la, potrivit lui, şase runde de negocieri din 2017 până în prezent, la Washington şi Londra, între reprezentanţi britanici şi americani, cu privire la relaţiile lor comerciale după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Citește și : Ursula von der Leyen: În materie de apărare, NATO şi UE sunt complementare, nu rivale

“Aceste documente confirmă că SUA cer ca Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) să fie luat în calcul în cadrul negocierilor comerciale”, a afirmat el. “Dispunem acum de probe că odată cu sosirea lui Boris Johnson ca premier, NHS figurează pe masa negocierilor şi că va fi vândut”, a adăugat Corbyn.

“Aici este vorba de negocieri secrete pentru un acord cu Donald Trump după Brexit, un acord care va defini viitorul ţării noastre”, a spus el. “Aceste alegeri sunt de acum o luptă pentru supravieţuire a serviciului nostru naţional de sănătate în calitate de serviciu public, gratuit pentru toţi”, a insistat Corbyn.

Ministrul conservator al Comerţului Internaţional, Liz Truss, a ripostat viguros. “Jeremy Corbyn începe să dispere şi minte flagrant în public cu privire la conţinutul acestor documente. El a crezut întotdeauna în teoriile conspiraţioniste, ceea ce explică de ce a eşuat în atacarea flagelului antisemitismului în partidul său”, a transmis ea într-un comunicat.

“Serviciul nostru public de sănătate nu este pe masa negocierilor”, a dat asigurări şi premierul Boris Johnson pe Twitter.

Liderul conservator susţine că ieşirea din Uniunea Europeană, prevăzută pentru 31 ianuarie după trei amânări, va permite Regatului Unit să-şi reia controlul asupra politicii sale comerciale.

Preşedintele american Donald Trump a promis, în mai multe rânduri, un “acord magnific” după Brexit, chiar dacă a afirmat recent că ar fi dificil de făcut acest lucru în urma acordului de despărţire încheiat de Boris Johnson cu UE.

La sfârşitul lunii octombrie, el apreciase drept “ridicole” acuzaţiile potrivit cărora SUA ar vrea să profite de un nou acord comercial pentru a prelua controlul asupra sistemului de sănătate britanic.

Donald Trump este aşteptat săptămâna viitoare la Londra pentru o reuniune NATO, marţi şi miercuri.

Citește și : Margarita Robles preia conducerea diplomaţiei spaniole după plecarea lui Josep Borrell

Depăşiţi de conservatori în sondaje, criticat pentru indecizia sa asupra Brexit-ului, Partidul Laburist duce o campanie cu un program foarte de stânga care prevede naţionalizări şi cheltuieli masive, în special în sistemul de sănătate NHS de care britanicii sunt foarte ataşaţi.

Tags: acordBoris Johnsonbrexitlondramarea britanieNHSSUAuniunea europeanawashington
Categorii: Diaspora