Lăcustele fac prăpăd în lanurile din nordul ţării

Publicat:

Lăcustele se răspândesc cu repeziciune în lanurile din nordul R. Moldova. De vină ar fi fermierii care nu și-au prelucrat terenurile împotriva dăunătorilor, deși sunt obligați să o facă. Astăzi, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au inspectat, din nou, terenurile afectate. Concluzia experților nu este una optimistă, nordnews.md.

Inspectorii ANSA susțin că au reacționat prompt la sesizarea agentului economic care a observat problema, doar că avertismentele nu au adus rezultatele așteptate. Unii fermieri nu au întreprins măsuri împotriva dăunătorilor.


Citeşte şi: EXCLUSIV. Va colabora Vlad Filat cu Diana Șoșoacă pentru proiectul Unirii Moldovei cu România?

„Terenul dat este gestionat de Ministerul Apărării, dar este dat în subarendă. Am sunat persoana care ar deține acum terenurile. Ei mi-au spus că deja au prelucrat, dar din câte vedem nu s-a întreprins nicio măsură”, a declarat Valentin Gurău, șef de direcție ANSA.

La moment, lăcustele au afectat terenurile a doi fermieri, unul dintre care nu și-a prelucrat lanurile cu insecticide.

„Agentul economic, cu orice formă de proprietate, este dator să întreprindă măsuri conform articolului 35, 36 și să sesizeze instituția fitosanitară din raza de activitate. În caz contrar, ei sunt sancționați”, a adăugat reprezentantul ANSA.

Deși a reacționat imediat și a întreprins măsurile necesare, Serghei Marandiuc spune că lăcustele au apărut din nou. Totul din cauza terenurilor vecine care nu au fost prelucrate cu insecticide.

„Am văzut că situația este aceiași. În câmp au apărut din nou lăcustele. A fost luată o decizie. Reprezentanții ANSA ne-au venit în ajutor. O parte din costurile suportate vor fi rambursate. Acum vom stropi ambele câmpuri”, a spus Serghei Marandiuc, fermier din r. Sîngerei.

Din cauza că măsurile de combatere a dăunătorilor nu au fost efectuate la timp, specialiștilor ANSA le este greu să spună unde exact au apărut lăcustele.

Citeşte şi: Ce țări NATO ar sări primele în ajutorul României în cazul unui atac – Stiripesurse.md

„Pentru a depista dacă ea s-a dezvoltat în câmpul dat trebuia de făcut săpături încă în primăvară. Trebuia să fim la curent cu faptul că ea a fost anul trecut, chiar și în număr mic. Erau necesare săpăturile în sol pentru a se depista pontele. Pentru că cercetările nu s-au făcut la timp, lăcustele au fost depistate la vârsta a treia, a cincea, când sunt mai mari și mai vizibile”, a menționat Mariana Guzun, Inspector principal, ANSA Sîngerei.

Potrivit ANSA, pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate cinci focare de lăcuste în raioanele Sîngerei, Teleneşti, Ceadîr-Lunga şi Vulcănești.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Avertizare hidrologică de Cod galben: Nivelul apelor din râuri, în scădere

Avertizare hidrologică de Cod galben: Nivelul apelor din râuri, în scădere Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis o avertizare hidrologică de Cod galben. Intervalul...

Programul Național ‘Satul European’: Peste 7000 de locuitori din două sate din nordul țării au acces la apă potabilă

Programul Național 'Satul European': Peste 7000 de locuitori ai satelor Sângereii Noi au acces la apă potabilă Peste 7000 de locuitori ai satelor Sângereii Noi,...

Water Day – Marea bălăceală în Parcul ‘La Izvor’ din Chişinău

Water Day - Marea bălăceală în Parcul 'La Izvor' din Chişinău Centrul Municipal de Tineret din Chişinău a organizat în Parcul „La Izvor” din capitală...

Mai multă siguranță pentru portul Internațional Liber Giurgiuleşti

Mai multă siguranță pentru portul Internațional Liber Giurgiuleşti Țările NATO de la Marea Neagră -Turcia, România și Bulgaria - au început o operațiune comună pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.